Гръцкото правителство иска нов ред в Европа

29.01.2015 | 17:08
Гръцкото правителство иска нов ред в Европа

Коментар на Андреас Кутрас, партньор в In Touch Capital Markets на икономическата и политическа ситуация в Гърция с идването на власт на Сириза.

С Андреас Кутрас разговаря Гай Джонсън от Bloomberg TV.


Още по темата

Гърците казват: "Ние сме новите деца в квартала. Трябва да ни забележите. Не сме тук само, за да се съгласяваме с всичко, което казва ЕС".

Не мислете, че става въпрос за гръцкото правителство. Те най-вероятно ще повикат още известно време, но накрая ще се пречупят, защото като цяло това е погрешна позиция.

Смятам, че просто искат да ги видят как заявяват присъствието и гласа си.

 

Ако седя на преговорите за гръцкия дълг, това ще бъде ли карта в ръцете ми?

Не, не вярвам да я използват. В момента гръцкото правителство се опитва да хване последния влак с последните гласове срещу икономиите, които се чуват в Европа. Те искат да капитализират върху настроенията срещу икономиите.

В много отношения Сириза и Гърция се намират между Германия останалата част от света, когато става дума за икономии или не.

Както знаем, пионките много често биват жертвани.

 

Така ли ще стане?

Не знаем, но за да стане пионката царица, трябва да стигне до края на дъската.

 

Още по темата

Опитвам се да позная къде е краят на дъската.

Точно така, те не знаят.

Те използват това, че накрая пак ще ги спасят.

Не съм сигурен дали разбират всички рискове за тази позиция, но от това, което виждаме е ясно, че искат да кажат, че искат промяна.. Всеки иска промяна в политиката. Няма съмнение. Искаме промяна.

Но ето как те подхождат по въпроса. Те казват - ние ще скочим на този влак, който пътува към Хогуортс. "Ние сме новите магьосници", казват те. Ние сме учениците, които отиват да учат..

 

Хайде да продължим към шахматната дъска. Ако кралицата от другата страна е Ангела Меркел, какво гледа тя в момента - както се развива гръцката ситуация? Банките ли следи? На кои ключови елементи ще се фокусира?

От нейна гледна точка, тя държи всички финансови карти. Тя знае, че гръцката финансова ситуация не е розова. В момента не се следи точно капиталовия пазар. Да, банките изгубиха много капитал..

 

Мисля, че не за капитал става дума, а за изтичане на потоци от банките.

Да, това също. Това е ликвиден проблем.

Докато ЕЦБ казва, че нямат проблем с платежоспособността, а само с ликвидността, те ще я осигурят.

Това, което е интересно за гръцките банки е състоянието на икономиката.

Гръцките банки в момента имат 8 млрд необслужвани кредити и около 100 милиарда общо необслужвана експозиция.

Това е огромна цифра.

Това е много!

Въпреки че са добре капитализирани, те не могат да направят кой знае какво при 100 млрд необслужвани кредити.

Новото гръцко правителство преди казваше - а не съм чул нещо друго наскоро - че ще подстрижат заемите на хората, ще спрат да плащат ипотеките, такива неща. Това е много лошо за балансите на банките.

Така че хората са прави да се страхуват тези политики да не се изпълнят.

Но според мен големият проблем за гръцката икономика е, че ако искате гръцката икономика да тръгне напред ви трябват две неща: политическа стабилност и работеща банкова система.

В момента имаме политическа нестабилност, е, имаме правителство, но доста волатилно, и нямаме работещ банков сектор. Кредитните канали са напълно пресъхнали. Банките не дават кредити - не защото нямат пари, а защото имат 100 млрд лоши кредити.