САЩ и ЕС се обединяват в санкциите срещу Русия

Западът настоява да се спазват договореностите от Минск за Източна Украйна

22.01.2015 | 09:38 Редактор: Мариета Иванова
САЩ и ЕС се обединяват в санкциите срещу Русия

Първите дипломати на САЩ и Европейския съюз обещаха във Вашингтон да подкрепят общия режим на санкции срещу Русия и настояха Москва да спазва примирието от Минск в Източна Украйна, съобщава БТА, цитирайки информация на ДПА.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини говориха на съвместна пресконференция в Договорната зала на американския Държавен департамент.

По думите на Могерини посещението й във Вашингтон, което е и нейното първо извън ЕС на сегашния й пост, говори за значението на тесните връзки между САЩ и съюза.

Кери от своя страна заяви, че подкрепяните от Русия сили са извършили "безочливо заграбване на земя" в Източна Украйна след подписването на така нареченото Минско примирие през септември.

Той определи ситуацията като "обезпокоителна".

Могерини на свой ред се засмя, когато репортер я попита за "мекостта" й по отношение на Москва, за която се твърди, заявявайки, че не за първи път я атакуват по този въпрос.

Тя също така повтори няколко пъти по време на едночасовата пресконференция, че САЩ и ЕС ще "следват политиката на санкции в координация". Следващият път, когато въпросът за санкциите срещу Русия ще се разглежда, ще е на срещата на върха на съюза през март, отбелязва ДПА.

Всякакво разглеждане на ограничителните мерки "понастоящем зависи изцяло от това руснаците да изпълнят собствения си ангажимент".

"Санкциите [са] средство", посочи Могерини. - "Става дума за политическа воля".

На един по-ранен етап президентът на САЩ заяви, че санкциите ще имат резултат, само ако бъдат приложени съвместно между САЩ и ЕС.