Европейският парламент призова за въвеждане на нови санкции срещу Русия

Според депутатите мерките трябва да бъдат приети, ако няма прогрес по регулирането на украинската криза

15.01.2015 | 16:06 Редактор: Мариета Иванова
Европейският парламент призова за въвеждане на нови санкции срещу Русия

Депутатите от Европейския парламент се обърнаха към Европейския съвет с призива да „приемат допълнителни ограничителни мерки“ по отношение на Русия в случай на отсъствие на прогрес по регулирането на украинската криза, пише руската информационна агенция ТАСС.

Европейският парламент препоръчва санкциите да бъдат разширени към „енергийния сектор“, както и да се „ограничат възможностите на руски организации да извършват международните финансови транзакции“. Това става ясно от приетата днес-15 януари, резолюция по отношение на ситуацията в Украйна.

Парламентаристите са призовали още еврокомисарите „да разработят инструменти, които да позволят на ЕС и страните-членки да реагират на пропагандните кампании на европейско и национално ниво“. Според тях Русия провежда „политика, представляваща заплаха за единството и независимостта на Украйна, и създава потенциална заплаха за самия Европейски съюз“.

По отношение на украинската криза депутатите посочват, че „за членовете на ЕС няма препятствия, в това число и правни, да предостави на Украйна въоръжение за отбрана“.

По отношение на Москва ЕП отбелязва, че Русия „няма оправдание за използването на военна сила в Европа в защита на т.нар. исторически мотиви и мотиви в областта на безопасността и за защита на т.нар. сънародници, живеещи зад граница“.

Според депутатите Русия следва да прекрати да поддържа опълченците и да „използва влиянието си с цел да убеди последните да се включат в политическия процес“.

ЕП смята, че „Русия не изпълнява в изцяло поетите в Минск задължения“ и в тази връзка призовава за „запазване на съществуващия режим на санкции.

В тази връзка от ЕП посочват необходимостта за разработване на списък с критерии, в частност за „прекратяване на огъня, изтегляне на всички руски войски от територията на Украйна, и връщане на Киев на контрола над цялата територия, включително и над Крим'.