ЕС: Не са налице трайни условия да се ревизират санкциите срещу Русия

Крим не може да бъде изключен от санкциите

19.01.2015 | 18:01 Редактор: Ирина Георгиева
ЕС: Не са налице трайни условия да се ревизират санкциите срещу Русия

Не са налице трайни условия да се ревизират санкциите срещу Русия, потвърди анализа си ЕС, предаде агенция Фокус. Крим не може да бъде изключен от санкциите, защото е анексиран нелегитимно и на това мнение са всички министри на ЕС. Това заяви българският външен министър на Даниел Митов в Брюксел след първото заседание на Съвета на външните министри на ЕС. 

Трябва да се провежда периодичен преглед на отношенията с Русия от гледна точка на ефективността на прилаганите санкции така и с оглед на възможностите за споделяне на тежестта в смисъл на компенсации на загубите в най-засегнатите държави-членки, смята външният министър на България. Според него един стратегически диалог в рамките на ЕС за преформатиране на европейската политика към диалога Русия – ЕС, трябва да бъде проведен.

Външните министри са категорични, че за разширяване на диалога с Русия изрично трябва да се изпълнява споразумението от Минск и е необходима, за да има деескалация на конфликта в Източна Украйна. Другият важен проблем, който министрите разглеждаха е борбата с тероризма, за което също обединиха позиции. Относно това, че държавите – членки е необходимо да подобрят и засилят диалога със страните от Близкия Изток и Северна Африка, както и да засилят контрола по външните граници на ЕС.

Министър Даниел Митов настоя изрично за това ЕС да има по-сериозни ангажименти под формата на партньорска намеса и помощ.