САЩ и Великобритания подкрепят запазването на санкциите срещу Русия

Страните смятат да подкрепят Украйна, докато извърши необходимите икономически и демократични реформи

16.01.2015 | 20:41 Редактор: Мариета Иванова
САЩ и Великобритания подкрепят запазването на санкциите срещу Русия

САЩ и Великобритания са „съгласни с необходимостта от запазване на строгите санкции срещу Русия, докато (Москва) не прекрати агресията си към Украйна”. С тези думи американският президент Барак Обама започна съвместната пресконференция с британския премиер Дейвид Камерън в Белия дом.

Наред с това, страните са съгласни с необходимостта да „подкрепят Украйна, докато не проведе важни икономически и демократични реформи”.

Камерън, на свой ред заяви, че САЩ и Великобритания ще продължат да оказват натиск върху Русия.

„Ще продължим да оказваме натиск върху Русия, за да реши тази криза ( в Украйна) по дипломатически път и заедно с това ние продължаваме усилията по подкрепа на Украйна по пътя на реформите, включвайки и финансова помощ”, коментира Камерън.

Седем страни от ЕС подкрепят отмяната на санкциите срещу Русия

Седем страни от ЕС подкрепят отмяната на санкциите срещу Русия, съобщи на един по-ранен етап дипломатически източник в Брюксел. Това са Австрия, Унгария, Италия, Кипър, Словакия, Франция и Чехия, заявил той.

В същото време дипломатически източник на ТАСС съобщил, че външните министри на 28-те страни няма да взимат каквито и да било решения на първото си за годината заседание, насрочено за 19 януари в Брюксел.

Русия, разбира се, ще бъде в дневния ред на Съвета на ЕС (по международните работи), но конкретният въпрос за санкциите- да се отменят, да се смекчават, да се удължават, да не се удължават, няма да бъде обсъждан. Решението за санкциите трябва да се вземе през март”, коментирал източникът пред медията.