Япония иска помощ от Франция за освобождаване на заложниците на ИД

Токио изпрати екип за бързо реагиране в Йордания

21.01.2015 | 08:45 Редактор: Мариета Иванова
Япония иска помощ от Франция за освобождаване на заложниците на ИД

Япония помоли Франция да помогне за освобождаването на двамата японски граждани, взети за заложници от групировката "Ислямска държава", съобщава БТА, цитирайки AFP. Японската полиция съобщи, че вече е изпратила в Йордания група за бързо реагиране в борбата с международния тероризъм, предаде ТАСС.

Японският външен министър Фумио Кишида, който в момента е в Лондон, разговаря по телефона снощи с френския си колега Лоран Фабиюс, съобщават от японското дипломатическо ведомство.

"Нашето правителство би искало съдействието на Франция, по-конкретно за обмяна на информация, с цел бързо освобождаване на нашите граждани", е заявил Кишида на Фабиюс.

Френският първи дипломат е поел ангажимент да работи "в тясно сътрудничество с японските власти, за да се стигне до възможно най-бързо решаване" на проблема, уточняват от японското външно министерство.

Японското правителство потвърди самоличността на двамата свои граждани Кенджи Гото и Харуна Юкава, съобщи генералният секретар на японското правителство Йошихиде Суга, цитиран от ТАСС. Той допълни, че Токио възнамерява да разясни на ислямистите чрез медиите целите на политиката си в Близкия изток. -"Тя е насочена към подобряване на жизненото равнище на населението в региона, а не към убийството на мюсюлмани", подчерта Суга.