Франция с повече пари и работни места в борбата срещу тероризма

Френските власти ще наблюдават около 3000 души, заподозрени за връзки с джихадистки мрежи

21.01.2015 | 13:00 Редактор: Ирина Георгиева
Франция с повече пари и работни места в борбата срещу тероризма

Франция ще създаде 2680 нови работни места и ще увеличи парите си за борба с тероризма с 425 милиона евро (325 милиона паунда), заяви премиерът Манюел Валс.

Той заяви, че тези средства са от решаващо значение за справяне с екстремистката заплаха - поне 3 000 души в момента трябва да се наблюдават във Франция, заподозрени за връзки с джихадистки мрежи.

Министър-председателят Валс преразгледа плановете на правителството след атентата в Париж, при който загинаха 17 души. По-рано прокурорът по случая даде информация за още четирима мъже, заподозрени, че са помагали за атаките. За трима от мъжете се твърди, че са снабдявали с оръжия Амеди Кулибали, за когото се твърди, че е застрелян от полицията на 8 януари. Само ден преди това, братята Куаши нападнаха сатиричното списани Charlie Hebdo и убиха 12 души. Тримата мъже бяха застреляни от полицията.

Прокурорът по случая Франсоа Молинс заяви, че продължава международното сътрудничество между властите в Турция, Испания и Белгия, тъй като се търси информация за евентуални съучастници, пътни записи на заподозрените, както и информация, от къде се снабдяват с оръжия.

Силите за сигурност ще бъдат снабдени с по-добро и ново оборудване и защита, включително и бронирани жилетки, коментира премиерът Валс.

"Ще бъдем безмилостни във войната срещу тероризма." - допълва премиерът.

След атентатите, във Франция са мобилизирани повече от 10 000 войници, разположени на обществени и чувствителни места като училища, синагоги и джамии.