Обвиненият в тероризъм Жоашен ще бъде върнат във Франция

Решението на съда е окончателно, а екстрадацията ще стане до 10 дни

20.01.2015 | 18:12 Редактор: Ирина Георгиева

/ Joachin Friz Joly/ ще бъде екстрадиран във Франция реши хасковският окръжен съд. Решението е окончателно, а екстрадацията ще стане до 10 дни.

Решението беше взето след като от Франция ни изпратиха съдебна заповед за ареста на Жоашен. Хасковският съд отказа миналата седмица екстрадация, защото французинът беше задържан у нас и по друго обвинение - че е отвлякъл детето си и е опитал да го отведе в Сирия, където да го обучава в радикален ислям. Сигналът бе подаден от съпругата на французина и майка на детето. Жоашен бе арестуван на Нова година на ГКПП „Капитан Андреево“ на излизане от България на път към Турция.

Самият Жоашен сам поиска да бъде екстрадиран. Още на едно от първите заседания на Хасковския съд той призна, че е бил приятел с единия от братята Куаши, Шериф, които нападнаха сатиричния вестник Charlie Hebdo. Жоашен обаче, отрече обвиненията в тероризъм и заяви, че обича Франция и иска да се върне там.

Във Франция той ще бъде подложен на тежко наказателно разследване за тероризъм и участие в престъпна група, подготвяла терористични актове. Ако бъде признат за виновен,  Фриц-Жоли Жоашен ще бъде осъден на 10 години затвор и глоба от половин милион евро.


Ето и официалното решение:

Днес, 20.01.2015 год. ОС- Хасково разгледа ЧНД №23/2015 год., образувано по европейска заповед за арест, издадена от съдебните власти на Република Франция в лицето на Прокурор от Главния съд на Париж срещу френския гражданин Фриц- Жоли Жоашен / Joachin Friz Joly/ във връзка с обвинение против същия в тероризъм- участие в организирана престъпна група за подготовка на терористични актове.  

В предишното съдебно заседание лицето даде съгласие да бъде предадено на френските съдебни власти. Съгласието му подлежи на оттегляне в 3- дневен срок, за изтичането на който делото беше отложено.

В днешното съдебно заседание съдът констатира, че даденото съгласие не е оттеглено, след което приключи разглеждането на делото. След съвещание съдът се произнесе с решение, с което допусна изпълнение на получената Европейска заповед за арест от 11.01.2015 год., издадена от Прокурор от Главния съд на Париж, Република Франция  и предаване на Фриц- Жоли Жоашен, френски гражданин, на съдебните власти на Република Франция.

Решението на съда е окончателно.