Стачка на easyJet във Франция за Коледа

21.12.2014 | 12:31
Стачка на easyJet във Франция за Коледа

Тези, които са си купили билети за полетите на easyJet във Франция за Коледа ще трябва да променят плановете си.

Двата синдиката на френския клон на компанията – на стюардесите и стюардите на компанията SNPNC-FO и Unac обявиха стачка за 25 и 26 декември.

Нито един полет няма да излети на Коледа.

Протестът би трябвало да засегне „над половината полети“ на 26 декември, съобщава компанията, цитирана от АФП.

„От понеделник ще анулираме някои полети, за да можем да пренасочим пътниците“, каза Франсоа Бакета, генерален директор на easyJet за Франция.

Прогнозите за трафика ще се изяснят на 24 декември.

Двата синдиката не приемат плановете на компанията, както и намаляването с 25% на дела на служителите в компанията, въпреки че оперативната печалба се увеличи с над 22%.

„Слабото евро обаче се очаква да се потопи позитивите от евтиното гориво“, казва Оливър Стелт, анализатор на Barclays Plc, цитиран от Bloomberg.

„Малко по-голяма полза ще има за базираната във Великобритания easyJet и British Airways, ако паундът остане силен“, добавя той.

Служителите на easyJet не са доволни от заплатите и графика, по който работят.

Служителите в авиоиндустрията са длъжни да обявят стачните си действия 48ч. предварително.

Във Франция easyJet дава работа на около хиляда души.

 

Amazon, лекари и търговци на сувенири

Стачки във Франция по празниците ще има и при Amazon, след като синдикатът CGT призова служителите да спрат работа от понеделник, 22 декември. Това ще постави под въпрос доставката на подаръците навреме.

Служителите искат „справедливи заплати“

Личните лекари и специалистите бяха призовани да затворят кабинетите си от 23 до 31 декември в знак на протест срещу проектозакона за дрвапеозапването и с искане за нови цени на прегледите.

Протестът би трябвало да включи 70-80% от медиците във Франция.

Няма да се продават сувенири на Айфеловата кула след призива на синдиката CGT към продавачите на прочутата парижка забележителност.  В петък те не работиха.

Служителите твърдят, че работят вечер, 7 дни в седмицата, включително и неделя, без допълнително заплащане и искат незабавно увеличение от 300 евро месечно.