Ръст на туристическите резервации от Китай за Русия

21.12.2014 | 00:19
Ръст на туристическите резервации от Китай за Русия

China Daily съобщава за масов ръст на търсенето на почивки в Русия след отслабването на рублата. Очаква се пик на резервациите за Китайската нова година, пише вестникът.

China Daily цитира туристическата агенция Tongcheng от Суджоу, която е стартирала зимни ваканции в Русия за пръв път и е получила 113% повече резервации през декември спрямо ноември. Агенцията обяснява търсенето с понижението на курса на рублата.

Според най-голямата онлайн туристическа агенция в Китай, Ctrip.com, има 100% ръст в търсенето на зимни ваканции в Русия. Груповите екскурзии за 6-8 дни са поевтинели до 815-1300 долара спрямо екскурзиите до Западна Европа, пише China Daily.

За първите 10 месеца на 2014 има 10% на китайските туристи в Русия, цитира вестникът руската туристическа администрация.

 

Китай помага на Русия?

Тази седмица Китай предложи засилване на икономическите връзки с Русия на регионален форум на върха в Казахстан.

„В помощ на икономическия спад Китай е готов да предостави финансова помощ за развитие на сътрудничеството“, каза Ли Къциян на 15 декември по време на срещата на върха в Астана.

Бележката може да се отнася за всяка една от страните от Шанхайската шесторка, но е била насочена към Русия, съобщава Bloomberg, цитирайки запознат с въпроса.

Всеки спасителен пакет за Русия бил дал на Китай възможност да упражнява власт,  подобна на американската суперсила от последния век – подкрепяйки други икономики с превъзхождащите ги собствени финансови средства.

През ноември президентът Си призова Китай да възприеме дипломация на велика страна.

„Ако Кремъл реши да поиска помощ от Пекин, едва ли Си ще отклони молбата“, каза Чен Юин, старши изследовател от Института за Руски, Източноевропейски и Централноазиатски изследвания в Китайската академия на социалните науки в Пекин, цитиран от Bloomberg.

„Това би била перфектна възможност да покаже, че Китай е приятел, но и суперсила“.

Според говорителя на Кремъл, Песков, Русия не преговаря с Китай за финансова помощ. Той е казал, че не знае дали Китай се готви да предложи такава. На въпрос дали ще помогне на Русия, МВнР на Китай е отговорило, че страната е готова да работи в всички страни от Шанхайската шесторка за засилване на икономическото сътрудничество.

На срещата на организацията в Астана премиерът на Китай Ли се срещна руския си колега Медведев.

В групата влизат Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан, Русия и Китай.