Как диверсифицираха руските милиардери

20.12.2014 | 21:00
Как диверсифицираха руските милиардери

Повечето руски милиардери диверсифицираха бизнеса си в последното десетилетие, но повечето от тях държат все още основните си активи в Русия, докато някои, като алуминиевият магнат Олег Дерипаска, изгубиха част от международните си активи през финансовата криза от 2008.


Големите чуждестранни холдинги предложиха животоспасяваща линия на мнозина закъсали милиардери тази седмица.

Алишер Усманов падна от лидерската позиция на най-богат човек в Русия, главно поради руските си активи. Но дори и така загубите му бяха частично покрити от печалби в китайски технологични компании като Alibaba Group Holding Ltd. И JD.Com Inc.

Усманов, който притежава около 30 процента от ФК Арсенал в Лондон бе изпреварен от 57-годишния Виктор Векселберг, собственик на швейцарския машиностроител Sulzer AG и на Oerlikon Corp AG. Техните оценки се понижиха по-малко от тези на руските му активи, с което спасиха богатството му, показва индексът на милиардерите на Bloomberg.

 

Бруклински дом

Още по темата

Олег Дерипаска е единственият руски милиардер без големи активи в чужбина, чието състояние тази година се увеличи.

Той притежава 48 процента в Юнайтед Ко. Русал, най-големият производител в света на алуминий, който спечели от силния пазар и ниските разходи, предизвикани от слабата рубла. Нетното му богатство се увеличи с около $856 млн.

През 2008 Дерипаска изгуби дела си в Magna International Inc. след като BNP Paribas SA, финансирала придобиването година по-рано, го прибра за покриване на заем.

 

Михаил Прохоров притежава 17.02 процента в Русал. В САЩ има 80% от Nets и 45% от стадиона в Бруклин, където премести отбора през 2012.

Активите му, включително стадиона бяха оценени на $2.7 млрд при подготовката на сливане с Los Angeles Dodgers тази година, съобщиха за  Bloomberg двама души, запознати с въпроса, отказали да бъдат назовани.

Bloomberg Billionaires Index оценява активите на $2.1 млрд. На тази база делът на Прохоров е около $1.1 - $1.8 млрд.

 

ФК Челси

Още по темата

Това е по-добър резултат от този, постигнат от Роман Абрамович с ФК Челси.

Стоманеният магнат плати $105 млн за лондонския футболен клуб през 2003 и след това инвестира над $800 млн в него. Сега Челси се оценява на около $937 млн, според Billionaires Index.

Прохоров не изключва да продаде миноритарен дял в Nets, но иска да остане основен собственик, са казали два източника на Bloomberg.

Отборът има най-високи заплати в лигата, но не е без проблеми. Той изгуби около $144 млн през 2013 според проучване на ESPN, след като плати рекордните $190 млн заплати и данъци.

И все пак стойността на отбора е подкрепена от новия договор за ТВ права на NBA с ESPN на Walt Disney Co.’s и TNT на Time Warner Inc от октомври за $24 млрд за девет години – близо три пъти над средната цена на сегашния договор.

 

Сигурен залог

"На фона на“новия медиен договор и перспективата за международен ръст, NBA е много сигурен залог, особено в сравнение с някои Източноевропейски икономики,” казва Чък Бейкър, който оглавява спортните сливания и придобивания като партньор в DLA Piper.

Уралкалий, основният руски актив на Прохоров се понижи с около 28% тази година, оценявайки калиевата мина на около $5.9 млрд. Това е към $1 млрд повече, отколкото Прохоров плати за своите 27.8% дял миналата година.

Докато износът на компанията се възползва от слабата рубла, тя рискува са изгуби около една пета от капацитета си, заради наводнение на един от основните рудници.


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма