Олег Дерипаска стана президент на Русал

18.11.2014 | 09:08
Олег Дерипаска стана президент на Русал

Основният акционер на Русал стана президент на Русал, съобщава компанията на сайта си на 18 ноември. 14 г. Владислав Соловьов, досега пръв зам.-генерален директор заема мястото на Олег Дерипаска, който досега заемаше длъжността.

Решението влиза в сила от 17 ноември.

„Пред компанията стоят важни задачи, свързани с обезпечаване на готовността й към нова фаза на растеж“, каза Дерипаска, цитиран в съобщението на корпоративния сайт.

Годишната заплата на новият президент ще бъде 2 млн. долара. Той ще има право на ежегоден бонус в размер на два пъти работната си заплата – до 4 млн. долара, който ще му се изплаща при постигане на ключови показатели на ефективността, съобщава РБК.

Още по темата

Соловьов ще получава 3,5 млн. долара, при изключителни резултати може да разчита на бонус до 3,5 млн. долара.

За това, че Дерипаска може да отстъпи директорския стол на заместника си съобщи РБК още през септември, позовавайки се на източник, близък до един от акционерите, както и Интерфакс, позовавайки се на свои източници.

Постът президент на Русал е специално създаден, но Дерипаска съобщи за ТВ Русия 24, че няма намерение да напуска.

През 2013 обединената компания Русал понижи коригираната EBITDA с 28,9%.

Още по темата

Рокадата в ръководството на най-голямата в света компания за производство на алуминий може да помогне да се облекчи натиска над Русал в трудно време, когато Русия е заплашена от увеличение на западните санкции заради Украйна, коментира Ванеса Лау, анализатор за Sanford Bernstein от Хонконг, цитирана от Ройтерс.

Русал е 48% собственост на компанията на Дерипаска En+ Group, в която Соловьов бе директор от 2г. Русал притежава 27,8% от Norilsk Nickel.