Михаил Прохоров спря финансирането на Гражданска платформа

20.12.2014 | 22:55
Михаил Прохоров спря финансирането на Гражданска платформа

Михаил Прохоров спря финансирането на Гражданска платформа, но остава член на партията.

Формацията ще участва в парламентарните избори през 2016, програмата й ще бъде представена от „лица от федерален мащаб“, съобщи Рифат Шайхутдинов, ръководител на политическия съвет на брифинг в събота, цитиран от Интерфакс.

„Михаил Дмитриевич е член на федералния граждански комитет на партията и съответно – член на самата партия. Никакви ръководни постове не заема“, каза Шайхутдинов.

„Партията е създадена от 12 души. 11 от тях продължават нейното финансиране. Вече година не ползваме средства от Михаил Прохоров“, добави той.

Гражданска платформа има амбициите да влезе в руската Дума през 2016.

„Ще представляваме интересите на националната буржоазия. Сега цялата Дума е лява, ориентирана към класа, която очаква привилегии от държавата. А ние представляваме класата, която очаква правови гаранции, справедливи съдебни решения, която не иска да се бои да промени начина си на живот и да има възможност да печели“, добави Шайхутдинов.

Според него лидерска смята до 2г. няма да има, а Михаил Прохоров може да участва в предизборната кампания.

В средата на октомври сестрата на Прохоров, Ирина, напусна председателския пост.

Новото лице в партията, Рифат Шайхутдинов заяви, че поддържа сегашната външна политика на Русия. Ирина Прохорова не се съгласи с новия курс, съобщава РБК.

 

NBA спасява достойнството на Прохоров

Руският бизнесмен Михаил Прохоров изгради състоянието си от 10,5 мрд долара от руските природни запаси, но при свободното падане на руската икономика най-добрата му инвестиция се оказва Brooklyn Nets от NBA, коментира Bloomberg.

Олигархът, който се изправи срещу Путин на президентските избори преди две години инвестира 223 млн в недовършената зала Barclays Center през 2010. Сега тези активи са оценени на 2,7 млрд долара, което означава, че делът на Прохоров е около 1,8 млрд, изчислява агенцията.

Това би трябвало да облекчи болката от свиването на личното му богатство, след като 2,5 млрд долара в компании като ОАО Уралкалий, най-големия производител на калий в света потънаха заради спада в цената на суровините и рублата. Тази седмица най-богатите 20 души в Русия са изгубили 10 млрд долара, показват данните на Bloomberg Billionaires Index.

Още по темата

Тази седмица Прохоров даде технологично обяснение на икономическата ситуация в Русия и предложи система от мерки, сред които открит диалог на ЦБ с пазара, гаранции за пряк достъп до валута на пазарните участници и възстановяване на междубанковите суапове и репо-обезпечения, както и стабилизиране на курса на рублата с валутния резерв; а също и рекапитализация на банковата система с участие на държавата на принципа 1 рубла от държавата, 1 рубла от акционерите.