Рафаел Рамирес: Спадът на цената на петрола има геополитически причини

Външният министър на Венецуела посочи, че такива са например наложените санкции срещу Русия и ситуацията в Близкия Изток

17.12.2014 | 14:46 Редактор: Мариета Иванова
Рафаел Рамирес: Спадът на цената на петрола има геополитически причини

Външният министър на Венецуела, която е част от ОПЕК, Рафаел Рамирес смята, че понижението на цената на петрола е обусловено не от пазарни причини, а е свързано с геополитика, пише РИА-Новости.

„Настоящата цена на петрола не се дължи на международните пазари, а има силни геополитически фактори, такива като санкциите срещу Русия и ситуацията в Близкия Изток, а всичко това се отразява на нашата икономика“, коментира Рамирес в Аржентина, където участва на среща на външните министри от общия южноамерикански пазар.

По думите му срещу Венецуела се води „икономическа война“ чрез опит за дестабилизиране на ситуацията.

„Но ние няма да позволим това да се отрази негативно на изпълнението на социалните ни планове,“ отбелязва още Рамирес.

В началното на декември президентът на Венецуела Николас Мадуро посочи, че международната финансова блокада, която има подкрепата на десните политически сили в страната, пречи за компенсиране на загубите за венецуелския бюджет от понижението на цената на петрола. За това Мадуро директно обвини САЩ с техните петролни интереси и конкретно свързани с разработката на месни находища.