Уан Дзиенлин вече е третият най-богат човек в Азия

Предстоящото IPO на Wanda доведе до рязко увеличаване на състоянието на милиардера

17.12.2014 | 15:47 Редактор: Велко Каменов
Уан Дзиенлин вече е третият най-богат човек в Азия

Уан Дзиенлин вече е третият най-богат човек в Азия според класацията за милиардерите на Bloomberg – Bloomberg Billionaires Index. Милиардерът е притежател на най-голямата компанията, занимаваща се със строежи на молове, в Китай. Базираната в Пекин компания планира да продаде 600 милиона акции на борсата в Хонконг през следващата седмица. Цената на акция ще бъде 48 хонконгски долара, казват хора, пожелали да запазят анонимност, предаде Bloomberg. Така Dalian Wanda ще набере около 3,7 милиарда долара.

Първичното публично предлагане дава много повече информация за компанията, чиито акции преди не са се търгували на борсата. На базата на тази нова информация оценката на състоянието на Дзиенлин нарасна с 63% и достигна 24,8 милиарда долара. Освен че е третият най-богат човек в Азия Дзиенлин е двадесет и девети в света.

Историята на Дзиенлин е интересна с това, че той служи в Китайската армия в продължение на 16 години. Дипломира се от Университета в Ляонин, когато е на 32. След това постепенно започва да се издига и от 1993 е главен изпълнителен директор на Dalian Wanda Group.

Миналата седмица Джак Ма, основател на гигантът в онлайн търговията Alibaba, се превърна в най-богатия човек в Азия, изпреварвайки Ли Ка-Шин. Към 16 декември 2014 г. състоянието на Ма е 28,8 милиарда долара, а това на Ка-Шин 27,9 милиарда долара. Пълната класация на милиардерите Bloomberg Billionaires Index можете да видите тук.