Ердоган защити процесите срещу опонентите си

20.12.2014 | 20:24
Ердоган защити процесите срещу опонентите си

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган защити съдебните процедури срещу опозицията, включително и арестите на медийните шефове и заповедта за арест на Фетуллах Гюлен, бившият му съюзник, сега-опонент, квалифицирайки като „чисти и правови“.

„Следих отблизо тези процедури като президент на тази страна. Всичко е според закона и в духа на процедурата. Процесът, който тече в момента е съвсем по правилата и е чист“, каза Ердоган, цитиран от АФП.

Изявлението бе направено в Истанбул, по време на среща на Борда по външноикономически отношения /DEIK/  и излъчвано по телевизията.

„Полицията и съдебната власт няма да повторят грешките от миналото“, каза още Ердоган.

Турският президент оправда задържането на журналисти като част от разследването и посочи, че те са използвали професията за „маска“, прикриваща други дейности.

Той обяви още, че в арестите на журналисти няма нищо необикновено, посочвайки Великобритания и скандала с подслушване на телефони, който разтърси един таблоид.

Изявлението бе направено ден след като съд в Истанбул издаде заповед за арест срещу ислямския учен Фетуллах Гюлен, обвинен в „изграждане на паралелна държава“ от САЩ, където живее в изгнание от 1999.

Директорът на телевизия Саманьолу, Хидает Караджа бе обвинен в принадлежност и управление на въоръжена организация“. Той бе арестуван миналата неделя, 14 декември в рамките на вълна от арести в Истанбул и други градове на общо 30 души /журналисти, полицаи, сценаристи и ТВ режисьори/ от предполагаемите кръгове на Гюлен.

Екрем Думанлъ, директор във в-к Заман от същата пресгрупа бе освободен заедно с още 13 души.

Трима полицаи бяха обвинени в оказване на подкрепа на тероризма.

На ЕС, който втвърди тона към Анкара след вълната от арести, Ердоган отвърна, че няма право да съди Турция, защото не знаят какво се случва в страната, която държат „на прага“.

Ердоган призова западните страни да подкрепят сирийците в Турция „вместо да ни казват какво да правим“.

„Те само благодарят, добре, но като стане въпрос за пари .. те са техният бог“, каза Ердоган.

Турският президент съобщи още, че ситуацията в Алепо представлява заплаха за неговата страна и обвини Запада в бездействие към проблема.