Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Посланик Сюлейман Гьокче припомни ангажиментите на България към малцинствата

19.12.2014 | 00:44
Посланик Сюлейман Гьокче припомни ангажиментите на България към малцинствата

Коментар на Сюлейман Гьокче посланик на Турция в Денят он ер с Веселин Дремджиев на 18.12.2014. Посланик Гьокче коментира енергийната тема, новините на турски по БНТ и вчерашната декларацията в парламента на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов, който обяви, че ромите са извън закона - изказване, осъдено от посолството на САЩ в София.


Турският посланик в София Сюлейман Гьокче изрази загриженост от вчерашната декларацията в парламента.

„Много сме притеснени от неприемливите изказвания на един от политическите лидери, които заемат място в управляващата коалиция по отношение на турския президент. Освен това бележките бяха направени без никакъв повод. Неприемливо е това изказване. Няма никаква обосновка и наистина е притеснително“, каза посланикът.

Той отказа да коментира липсата на официални реакции от коалиционните партньори.

„Естествено следим отблизо тези събития, защото става въпрос за откровена клевета спрямо личността на президента“.

Посланикът настоя да припомни случай отпреди десетина дни, когато "лице с политическа отговорност е използвал неприемливи епитети" спрямо ромите.

Имайки предвид изказването на министър Москов, Гьокче изрази възмущение, че ромите не са били окачествени като хора.

„Това са обикновени данъкоплатци, равноправни граждани и сами преценяват за кого ще гласуват“, каза той.

Относно новините на турски език по БНТ и изучаването на турски в българските училища, посланикът каза, че въпросът е бил в дневния ред на България още преди да влезе в НАТО и ЕС.

Той се позова на спогодбата за защита правата на малцинствата, по които България е страна.

„Всичко това изисква международна отговорност. Същото е валидно и за Турция“, каза Сюлейман Гьокче.

 

Арестите на журналисти в Турция

Още по темата

На въпроса дали арестите на журналисти в Турция и преследванията на поддръжници на Фетуллах Гюлен не наливат масло в антитурските настроение не само в България, но и в Европа, посланикът отрече в случая да става дума за медийна свобода.

Според него въпросът тепърва ще се гледа от съда.

„Нищо не е така, както изглежда на пръв поглед“, каза той.

Според него ЕС е направил изявление още преди да стане ясна ситуацията около арестите в неделя. Той подчерта, че въпросът е обсъжда и в Турция, но трябва да се изчака изясняването му.

От задържаните 30 души днес са били освободени 14, съобщи той.

Турция не е засегната от падането на рублата, заяви министър-председателят Ахмед Давутоглу. Страната започна преговори по Турски поток, който трябва да замени Южен поток, но Син поток е натоварен само 50%.

 

Енергийна сигурност

„България е наша съседна, приятелска, съюзническа и партньорска страна. Въпросът с газопровода определено ще касае България. Въпросът е следният: Турция е вторият по големина вносител на руски газ за Европа. От четирите газопровода към миналата година Турция изкупува 18% от обемите. Най-голям купувач е Германия..

Според направените изчисления след 5-6г. Син поток ще се използва в пълен капацитет. Това са проекти със средносрочен и дългосрочен проспект. Нуждата на Турция от газ расте с 5% годишно“, каза посланикът.

Още по темата

Въпросът за Южен поток се обсъжда и в Брюксел на срещата на върха. На пресконференцията си в четвъртък президентът Путин каза, че това дали ще има хъб на турско-гръцката граница зависи от европейците.

Ето как посланик Гьокче отговори на въпроса дали Турция смята, че решението за хъб зависи от самата нея? Защо хъбът да не е на българо-турската граница, особено ако тръбата не излезе на турското Черноморие?

„Този въпрос ще придобие яснота чрез преговори. В начален етап сме. Това са все още политически изявления. Въпросът къде ще бъде този хъб ще се договори впоследствие. Доколкото имам наблюдение българските власти разговаряха по този въпрос с европейските власти и Русия. С турската страна не е имало коментар.

Проектът ТАНАП е важен. Правителството вече го обяви за приоритет. Докато този проект продължава, няма пречка за изграждането на нов проект“, каза турският посланик.

Целият разговор в студиото с превод на живо на Недред Саргън вижте във видеото.