Ердоган оправда арестите в Заман

15.12.2014 | 17:08
Ердоган оправда арестите в Заман

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви в понеделник, че акциите през уикенда срещу медии, близки до базирания в САЩ ислямски учен Фетуллах Гюлен са били част от необходимия отговор на "мръсните операции" на политическите врагове и отхвърли критиките на ЕС.

Операцията срещу Заман и телевизия Samanyolu отбелязват ескалация в битката на Ердоган с бившия си съюзник Фетуллах Гюлен, с когото е в открит конфликт още от миналата година след разследването за корупция на приближени до тогава министър-председателя Ердоган.

Сега турският президент обвинява Гюлен в изграждане на "паралелна" структура в държавата чрез своите поддръжници в съдебната власт, полицията и други институции, и в управляване на влияние чрез медиите.

 

"Те искат свобода на печата, но акциите нямат нищо общо с това", каза Ердоган на откриването на рафинерия за петрол в Истанбул, цитиран от Ройтерс.

"Не се тревожим какво може да каже ЕС, дали ЕС ни приема за членове или не, нямаме такива тревоги. Моля, задръжте си мъдростта", каза Ердоган.

ЕС, чийто член иска да стане Турция, съобщи в неделя, че арестите, извършени през уикенда са в противоречие на европейските ценности. Комисарят по разширяването Йоханес Хан заяви в понеделник, че "операцията не е покана да се продължи напред" с Турция.

Полицията задържа 24 души, включително висши ръководни кадри и бивши служители на полицията по време на операция в неделя.

"Нито в страната, нито в чужбина няма да се примирие по никакъв начин с тези, които все още се опитват да извадят заключение за Турция по манипулации на общественото мнение и фабрикувани статии във вестниците" - заяви Ердоган на 15 септември на церемонията по откриване на рафинерията Tupras в североизточната провинция Коджаели, съобщава Хюриет.

Това е първата публична поява на Ердоган след операцията на 14 декември срещу ежедневника Zaman и Samanyolu TV.

Операцията предизвика остри критики и предупреждения от СЕ и Държавния департамент на САЩ, както и от международни организации за защита на свободата на словото.

"ЕС не бива да се меси с предприетите мерки.. в рамките на закона срещу елементи, които заплашват националната ни сигурност", каза Ердоган. "Да си гледат работата".

Той предупреди европейските представители да не оказват натиск над прокурори, съдии и полиция в Турция.

"Чудя се ако тези, които държат тази страна на прага на ЕС от 50 години насам дали знаят какво значи това решение" /имайки предвид арестите, обяснява Хюриет/.

"Елементи, които застрашават националната ни сигурност ще получат необходимия отговор, дори да са членове на пресата", каза той.