Турската полиция арестува журналисти, близки до Фетхуллах Гюлен

Гюлен е непримирим критик на президента Реджеп Ердоган

14.12.2014 | 15:51 Редактор: Мариета Иванова
Турската полиция арестува журналисти, близки до Фетхуллах Гюлен

Полицията в Турция арестува десетки журналисти, продуценти и главни редактори на издания, близки до ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, който е открит критик на президента Реджеп Ердоган, съобщават световните агенции. Най-малко 24 души са били арестувани, като по информация на Анадолската агенция издадените заповеди били 32, съобщава БТА.

Арестите са извършени по подозрение за образуване на нелегална организация и опит да завземат контрола в държавата.

Сред арестуваните е и главният редактор на изданието "Заман"- Екрем Думанлъ, който е популярен с критиките си към президента Ердоган, както и че е свързан с Гюлен. Задържането на Думанлъ е станало факт след повторно идване на полицията, която не успяла да го отведе при първото, заради събрало се множество от протестиращи, пише AFP.

Сред задържаните има и полицейски началник, пише BBC.

В началото на февруари 2014, когато Ердоган все още беше премиер, стана ясно, че Турция започва криминално разследване за създаване на „паралелна държава”, инициирано от живеещия от 14 години в САЩ духовник Фетхуллах Гюлен, и основна цел- сваляне на правителството.

В Истанбул и Адана били заведени две предварителни разследвания, стана ясно от информацията на Reuters през февруари 2014. Тогава адвокатът на Гюлен Нурула Албайрак заяви, че клиентът му ще съди премиера Ердоган за 100 хиляди турски лири. Искът вече бил заведен в Анкара, а в мотивите е посочено, че Фетхуллах Гюлен е жертва на „агресивна, поляризираща, провокативна, омразна и клеветническа реч” от страна на турския премиер. На това били подложени и неговите последователи от движението „Хизмет”. В началото на годината Ердоган обвини бившия си съюзник, че е част от корупционния скандал с близки до кабинета хора, засегнал страната през декември 2013.

Лидерът на основната опозиционна сила- Републиканската народна партия, Кемал Кълъчдароглу определи полицейската операция от 14 декември, при която служители на реда нахлули в редакцията на един вестник и задържали радио- и телевизионни журналисти, като "преврат", пише електронното издание на Hurriyet.

„Настоящият процес не е нещо, което се среща при здравите демокрации. Това е  процес на преврат”, коментира Кълъчдароглу. –„Отвеждането на журналисти и нахлуването в телевизии рано сутрин е нещо, което ние не можем да приемем при никакви обстоятелства”.

Без да коментира директно операцията премиерът Ахмет Давутоглу заяви, че е дошъл денят за „тест”. Той е направил изказването по време на среща с членове на управляващата „Партия на справедливостта и развитието” в Елазиг.

„Това е денят на теста. Всеки ще си направи сметка или ще получи награда за това, което е направил и за отношението към демокрацията в тази страна,” заяви  Давутоглу на 14 декември.

Министърът на вътрешните работи Ефкан Ала, който е на посещение на конгрес на управляващата партия в източната република Агръ, също е отказал коментар.