Яценюк покани Русия на преговори за Донбас

Украинският премиер смята, че решението на конфликта зависи на първо време от волята на руския президент Владимир Путин

18.11.2014 | 16:31 Редактор: Мариета Иванова
Яценюк покани Русия на преговори за Донбас

Премиерът на Украйна Арсений Яценюк заяви, че Киев кани Русия да води „сериозни преговори“ на неутрална територия по отношение на ситуацията в Донбас, съобщи РИА-Новости.

„Каним Русия за провеждане на съответните сериозни преговори на неутрална територия,“ коментира Яценюк след среща с премиера на Норвегия Ерна Солберг.

Украинският премиер смята, че решението на конфликта в Донбас зависи на първо време от волята на руския президент Владимир Путин.

„Всичко зависи от руския президент на първо време, и от негово обкръжение- дали той ще пожелае и дали ще има достатъчно политическа воля да прекрати тази война в Украйна,“ коментира Яценюк.

На протести в началото на април, непризнавайки легитимността на февруарския преврат, жителите на Донецка и Луганска област провъзгласиха създаването на „народни републики“, които след проведените през май референдуми обявиха своя сувернитет, след което образуваха съюз „Новорусия“, припомня РИА-Новости. На втори ноември в Донецка и Луганска народни републики се проведоха избори за парламент, резултатите от които не се признават от Киев.

Срещу недоволните от февруарския преврат жители на източна Украйна Киев предприе през април серия военни операции, отбелязва още медията.

В отговор на обвиненията на Киев Москва нееднократно заяви, че не е страна във вътрешния конфликт и случващото се в югоизточна Украйна и има интерес Украйна да преодолее политическата и икономическата криза.

По-рано през деня външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че Киев е поел курс на социално-икономическо задушаване на Югоизточна Украйна, който може да възобнови конфликта в региона. В този смисъл той призова за „незабавен, цялостен, всеобхватен, вътрешен украински диалог с участието на всички региони“.

Ден по-рано върховният представител по външна политика на ЕС Федерика Могерина подчерта, че е готова да замине за Киев и Москва в търсене на решение на кризата в Украйна.