Лавров: Киев пое курс на икономическо задушаване на Югоизточна Украйна

Новата политика на управляващите по отношението на регионите в Донбас са заплаха за възобновяването на конфликта, смята външният министър

18.11.2014 | 08:44 Редактор: Мариета Иванова
Лавров: Киев пое курс на икономическо задушаване на Югоизточна Украйна

Киев пое курс на социално-икономическо задушаване на Югоизточна Украйна, заяви руският външен министър Сергей Лавров във вторник- 18 ноември, цитиран от РИА-Новости.

В този контекст руският министър призова за „незабавен, цялостен, всеобхватен, вътрешен украински диалог с участието на всички региони“.

„За съжаление, вместо да се установят трайни контакти, се предприе курс на социално-икономическо удушаване на югоизток, което заплашва възобновяването на силовото решение на конфликта,“ коментира Лавров преди съвместно заседание на работни групи на външнополитическите ведомства на Русия и Беларус.

„Надявам се, западните ни колеги, които имат влияние върху киевските власти прекрасно да разбират опасността от такова развитие на събитията,“ подчерта още външният министър.

Припомняме, че в рамките на срещата на външните министри на ЕС на 17 ноември върховният представител по въпросите на външните работи на ЕС Федерика Могерини е заявила готовност да замине за Москва и Киев и да преговаря за намирането на изход от кризата в Украйна.

За предаването Денят On Air българският външен министър Даниел Митов заяви, че най-важното послание по отношение на украйнския конфликт в момента е свързано с изпълнението на договореностите от Минск и спазването им. По думите му първо трябва да бъде прекратен „огънят и бойните действия в Източна Украйна, след това да се предприемат всички действия, необходими, за да се облекчи животът на хората в районите на Донецк и Луганск“.