ЕС може да отложи премахването на таксите за роуминг

Таксите за роуминг многократно са намалявани от ЕК от 2007 г. насам

25.09.2014 | 09:55 Редактор: Ирина Георгиева
ЕС може да отложи премахването на таксите за роуминг

Премахването на таксите за роуминг за използване на мобилни телефони в страните от ЕС може да бъде отложено, а това ще бъде голяма победа за европейските телекоми за сметка на потребителите, пише EurActiv. По-рано през 2014, еврокомисарят по телекомуникациите Нели Крус направи премахването на таксите основен елемент в предложението за основни реформи на телекомуникационния сектор.

През юли тази година разходите за сърфиране в интернет бяха намалени наполовина, а цените бяха свалени с една четвърт, което изведе ЕС една стъпка по-близо до пълното премахване на таксите за роуминг. Въпреки това е възможно проектът да бъде допълнително преработен. В момента той подсказва само постепенно премахване на таксите за роуминг до постигане на целта международните разговори в ЕС да струват толкова, колкото и вътрешните.

Таксите за роуминг многократно са намалявани от ЕК от 2007 г. насам. Източници от индустрията твърдят, че премахването им не е под съмнение, а е въпрос на време. Премахването на този източник на приходи преждевременно обаче ще попречи на операторите да инвестират в по-бързи мрежи, посочват те.

Реформата на телекомуникационния сектор в Европа има за цел да повиши конкурентоспособността му спрямо САЩ и Азия и да стимулира големите оператори на континента като френския Orange и британския Vodafone да създадат по-бързи мрежи.