Сепаратизъм стана модерна дума на Стария континент

Много региони ще бъдат стимулирани да вложат повече усилия в своята собствена борба за автономия

19.09.2014 | 12:41 Редактор: Ирина Георгиева

Още по темата

Шотландия избра да остане част от Обединеното кралство и сепаратизъм стана модерна дума на Стария континент. Много региони, като Каталуния в Испания и Фландрия в Белгия, ще бъдат стимулирани да вложат повече усилия в своята собствена борба за автономия. Други, където стремежът за независимост е избледнял след поколения на неудовлетвореност, като Бретон във Франция или Падания в северната част на Италия, също могат да прегърнат отново идеята.

Никъде в Европа сепаратистката треска не е по-гореща от тази в северния испански регион Каталуния, който допринася за над 20 на сто от испанската икономика. Каталунското сепаратисткото движение се разраства в последните години, демонстрация, за което са грандиозните ежегодни паради в Барселона през септември.

Тази година 1,5 млн. души излязоха по улиците, за да поискат независимост или най-малкото правителствена благословия за насрочения за 9-и ноември референдум. Въпреки това позицията на Мадрид е твърда – вотът ще е незаконен и неговите резултати няма да бъдат признати.

Разделението между холандскоезичната Фландрия и френскоговорящата Валония винаги е било видима пречка пред националното единство. На изборите през май миналата година обаче фламандските сепаратисти постигнаха голяма победа, която би могла в крайна сметка да проправи пътя към разделяне на нацията.

С оглед на факта обаче, че Брюксел е политическият център на Стария континент, разпадането на страната домакин ще бъде огромно петно върху реномето на ЕС като цяло.

Сепаратистите на френския остров Корсика също имат дълга история на насилие, опитвайки се да се измъкнат от властта в Париж. Досегашните опити обаче водят до скромен напредък към независимост и много враждебност сред населението. Според френското правителство през последните 40 години са били осъществени почти 5 000 бомбени нападения на острова, организирани от сепаратисткото движение "Национален фронт за освобождение на Корсика". Други повече от 5 000 са били извършени анонимно.

Вторият средиземноморски остров, който поддържа идеята за независимост, е Сардиния. На фона на събитията около Украйна и анексирането на Крим от страна на Русия сардинските сепаратисти пожелаха да станат част от... Швейцария. За изненада на мнозина те споделиха, че се идентифицират много повече с алпийската страна, отколкото с Италия. В Сардиния има повече от дузина сепаратистки партии, които обаче не успяват да се преборят с вътрешните си боричкания и да заговорят в един глас. Докато това не се случи, вероятността някой от Рим да ги чуе е прекалено малка.

 


коментирай >
Още от Свят
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма