Позитивна реакция на пазарите след вота в Шотландия

Международните ивеститори бяха силно заинтригувани от вота в Шотландия

19.09.2014 | 12:25 Редактор: Ирина Георгиева
Позитивна реакция на пазарите след вота в Шотландия

Международните ивеститори бяха силно заинтригувани от вота в Шотландия и в продължение на седмици следиха отблизо всяка новина и спекулация, свързана с референдума. По време на европейската търговия вчера, 18 септември пазарните участници показаха с реакцията си спрямо паунда и британските акции, че очакват шотландците да гласуват с "НЕ"

Стерлингът реагира още по време на азиатската търговия и се покачи спрямо основните си конкуренти, след като предварителните прогнози показаха, че шотландските избиратели са решили да останат в състава на Великобритания.

От началото на месеца британските пари са под натиск, но най-големите им разпродажби дойдоха с приближаването на вота и излизането на проучвания, които поставяха начело застъпниците на независимостта.

Последва волатилност, подвластна на спекулациите около референдума, а ден преди вота и в деня на самото му провеждане на 17 и 18 септември, инвеститорите подкрепиха паунда.

Анализаторите очакват стабилизиране на стерлинга поне в краткосрочен план. По думите на стратега в Crеdit Agricole Адам Майърс, който предсказа победа за привържениците на обединена Великобритания, резултатът от вота вероятно ще тласне лирата над равнището отпреди септември в близост до 1,6605.

Борсата в Лондон също реагира бурно, а повечето акции се оцветиха в ярко зелено. 

Европейските пазари като цяло се повишават вследствие на новините от Шотландия, същото направиха и конкурентите им в Азия. Основният британски индекс FTSE 100 е близо до 14-годишен връх.

На 18 септември измерителят успя да изплува на зелено за първи път след три последователни негативни дни и дори има намерение да запише седмичен ръст от около процент.

Акциите на финансовите компании се радват на засилен интерес, особено на онези банки, които имат силно присъствие в Шотландия. Royal Bank of Scotland скача с над 3% по време на ранната търговия в Лондон, а  Lloyds Banking Group е нагоре с повече от 2% и половина /данни към 12ч. на 19 септ.2014/.

Облекчението на инвеститорите на тези две банки е явно. Миналата седмица RBS и Lloyds, и двете базирани в Единбург, предупредиха, че може да се преместят в Англия, ако шотландците изберат независимостта.

„Извънредните планове за преместване вече не са необходими“, обяви Royal Bank of Scotland в изявление днес. 

Централните банкери от Bank of England също имат повод за радост. Няма да им се налага да предприемат мерки за защита от несигурността и да се опасяват от резки изменения в стойността на паунда. Евентуалното отделяне на Шотландия можеше да предизвика необходимост от кризисно управление и определено щеше да забави плановете на централните банкери за нормализиране на монетарната политика. Освен това вероятно щеше да се стигне до дислокация на финансовите пазари, объркани реакции от страна на инвеститорите и отлив на инвестиции. Някои анализатори прогнозираха спад от 10% в стойността на британския паунд до края на годината, ако Шотландия беше гласувала с "ДА". Но това не се случи и отсега нататък основните двигатели за решенията на Bank of England отново ще бъдат заплатите, пазара на труда и инфлацията.