Референдумът в Шотландия може да се окаже пагубен за Европа, смята проф. Динко Динков

Eфектите от референдума в Шотландия може да се окажат пагубни за Европа

19.09.2014 | 11:21 Редактор: Ирина Георгиева
Референдумът в Шотландия може да се окаже пагубен за Европа, смята проф. Динко Динков

След историческия референдум за отделянето на Шотландия от Обединеното Кралство, който все пак не успя да мине, има възможност и много други държави да последват примера на шотландците. Това мнение изрази в Сутрешния блок на България Он Ер професор Динко Динков от УНСС. Според него ефектите от референдума в Шотландия може да се окажат пагубни за Европа. 

"Прояви се нещо, което отдавна броди като призрак в Европа - национализмът. В Шотландия се даде може би най-ярък израз на тези нови тенденции в развитието на обществото. Национализмът броди в Европа от дълго време. Може би това е най-европейската идея - национално-държавната идея, която дълго време се е приемала като най-добрата организация на обществения живот - всяка нация да си има отделна държава." - обясни проф. Динков.

В Обединеното Кралство ще бъдат изкарани много изводи от референдума, категоричен е проф. Динков. По негови думи всички политически партии в Кралството се обявиха против отделянето на Шотландия.

"Това е илюзията на много народи, че ако се отделят и заживеят в собствената си черупка, ще заживеят добре." - коментира проф. Динков.

Пълният коментар в следващия видео материал: