Вторият конвой с руска хуманитарна помощ навлезе на украинска територия

Първата партида товарни автомобили са преминали граничния пункт Донецк

13.09.2014 | 09:09 Редактор: Ирина Георгиева
Вторият конвой с руска хуманитарна помощ навлезе на украинска територия

Камионите от втория конвой с руска хуманитарна помощ са пресекли границата на Украйна. Това става след седмици на закъснения въпреки споразумението за осигуряване на хуманитарни коридори за населението от размирните източни региони на бившата съветска република.

Първата партида товарни автомобили са преминали граничния пункт Донецк. Те са чакали в продължение на няколко часа да получат разрешение за по-нататъшно движение.

Вторият конвой с хуманитарна помощ превозва храна, медицински консумативи, електрически генератори и други стоки от първа необходимост.

Властите в саморповъзгласилите се републики изказват благодарности на Руската федерация за предоставяната им помощ и коментират, че жителите на размирните региони са в критична ситуация. Напрегнатата обстановка в Източна Украйна и унищожената инфраструктура остави жителите без електричество и питейна вода. Затова помощта е от изключително значение за тях.

Първият подобен конвой, в който бяха включени 200 камиона, пресече украинската  граница през август. Навлизането му на украинска територия породи сериозни критики.

Международната общност остро осъди действията на Кремъл и ги определи като посегателство върху суверенитета на Украйна.

Междувременно ООН обяви, че е започнала първата операция за доставяне на хранителни помощи на Украйна, като се надява да помогне на 120 000 души през следващите шест месеца. Операцията е на стойност 15 милиона долара.