Европа и САЩ налагат нови санкции срещу Русия днес

Москва отговаря с контрамерки

12.09.2014 | 09:19 Редактор: Ирина Георгиева
Европа и САЩ налагат нови санкции срещу Русия днес

Новият пакет от икономически санкции срещу Русия влиза в сила от днес, 12 септември. ЕС и САЩ ще забранят финансирането на дълга на три големи руски компании от сектора на отбраната и на три други от сектора на енергетиката. От своя страна Русия заплаши с ответни контрасанкции.

Забраната засяга главно петролните компании Роснефт, Транснефт и Газпромнефт. Новите ограничения предвиждат и забрана на европейски компании да доставят стоки с двойно предназначение на смесени предприятия в отбранителния сектор на Русия. Все пак тези санкции могат да бъдат отменени, ако европейските дипломати преценят, че обстановката в Източна Украйна се нормализира и Москва спре да се намесва в конфликта. Заседание в ЕП по този въпрос ще има, но в края на месеца. 

Междувременно американският президент Барак Обама заяви, че САЩ ще въведат нови санкции срещу Русия, като се очаква точните им параметри да бъдат съобщени днес. Все пак анализатори смятат, че санкциите ще засегнат най-голямата руска банка Сбербанк както и други финансови институции, които работят с американски капитал.

Русия от своя страна заяви, че ще отговори на новите санкции с подходящи контрамерки.

Медиите в Москва предполагат, че контрамерките на Русия ще включват ограничения върху вноса на употребявани коли и различни потребителски стоки.

Все пак може би прогнозите на агенция Fitch Ratings Ltd. за последствията от новите санкции, ще се окажат най-точни. Според агенцията загубата на чуждестранни капитали от Русия през тази година може да достигне 120 милиарда долара, а през 2015 г. - до 100 милиарда.