Как се отразяват руските санкции на бизнеса

Интервю с Клаус Луц, главен изпълнителен директор на Baywa

11.09.2014 | 15:58 Редактор: Велко Каменов
Как се отразяват руските санкции на бизнеса

Клаус Луц, главен изпълнителен директор на Baywa, коментира резултатите от руските санкции върху европейските производители. Baywa развива дейността си в много сфери, но се занимава и с търговия на плодове.

 

Как ви се отразява продължаващата криза между Русия и Украйна? Доколко сте засегнати?

Засегната е най-вече частта от компанията ни, която се занимава с бизнес с плодове. Забраната за износ на реколтата от ябълки от Полша към Русия е много важна, защото сега очакваме пазарите в Западна Европа да бъдат залети с плодове. Това ще постави под напрежение цените на плодовете и най-вече на ябълките.Говорим за количество от около 400 000 до 750 000 тона. Това е наистина много и е нормалното количество, което полските производители и търговци изнасят за Русия. Какво трябва да направят сега? В настоящия момент няма алтернатива и трябва да се справим с това в рамките на европейския пазар. Задачата ще бъде да отворим повече азиатски пазари, а също и Африка може да представлява цел за европейските производители и търговци на селскостопански култури.

 

Смятате ли, че някои от негативните ефекти, които предизвикаха европейските санкции и ответните руски санкции, трябва да бъдат споделени в Европа. Някои бизнеси са по-засегнати от други разбира се. Има ли апели за компенсации от страна на бизнесите, които са засегнати?

Не знам как ще работи нещо подобно. Знам за дискусии относно субсидии и подкрепа към производителите в някои европейски държави. Не смятам, че е оправдано да унищожаваме селскостопанска продукция в Европа при положение, че 850 милиона души гладуват по света.Въпросът е дали ако Европейският съюз и Европейската комисия са готови да платят нещо, да не използваме парите, за да отворим пазарите, особено в Азия, и да развием маркетингова дейност в тези интересни за земеделските производители пазари. Тези пазари са интересни и за производителите на млечни продукти и месо. Всички тези индустрии са засегнати от санкциите.

 

Искам да знам как възприемат германците начина, по който Меркел борави със санкциите. Имаше обвинения, че Европа е реагирала бавно и желания за още санкции. Как хората възприемат Меркел, като силната в позицията си спрямо Путин?

Немските граждани са много доволни от действията на правителството и особено от госпожа Меркел. Тя е най-популярният политик в държавата ни. Смятам, че се справя прекрасно.

 

Бихме искали да чуем мнението ви относно референдума в Шотландия. Първо собствената ви гледна точка и на второ място гледната точка на Германия. Как гледат на референдума немците. Вие сте от Бавария и знаете какво е да притежаваш гордост от корените си.

Мисля, че не разбираме каква е целта на движението за независимост. Както казахте, аз съм баварец, с баварски корени. Чувстваме се специални в държавата си, но системата при нас е федерална. Може би това е една алтернатива. Съмнявам се, че ако Шотландия напусне Великобритания и Съюза ситуацията за гражданите ѝ ще се подобри. По-скоро става въпрос за психологически фактори и емоции. От гледна точка на бизнеса наистина няма да е от полза за Шотландия да напусне Обединеното кралство. Не виждам никакви ползи за хората.

 

Бизнесът не може да гласува за подобно ниво на несигурност.

Да, именно. Несигурността винаги се отразява зле на инвестициите.

 

Клаус, един от големите дебати засяга опитите на Марио Драги и Европейската централна банка да накарат банките да кредитират отново и да помогнат на бизнеса. Позицията на Германия е много ясна – страната не иска Европейската централна банка да купува облигации и да стимулира икономиката както направиха в САЩ и Великобритания. Като главен изпълнителен директор на голям бизнес как гледате на ЕЦБ? Какво ви говорят действията им, още ли искате от тях? Какво е мнението ви?

Първо, смятам, че Германия спечели много от кризата. Структурата на дълга ни е стабилна. Дългът ни не намалява, но остава стабилен. Винаги е въпрос на алтернативи. Вярвам, че господин Драги и екипът му се справят прекрасно. Може би сега ще ме критикуват в Германия, защото Немската централна банка има своите съмнение, както и много икономисти.Трябва да се изправим пред реалността, а тя е, че вече малко или много имаме европейските облигации. Кой трябваше да притежава силата и влиянието да се справи с такава криза? Смятам, че Драги свърши много добра работа.