Малайзийски 777 Амстердам-Куала Лумпур падна в Донецка област

17.07.2014 | 19:03
Малайзийски 777 Амстердам-Куала Лумпур падна в  Донецка област

02,00 Малайзия изпраща в Киев високопоставени лица за разследване на обстоятелствата на катастрофата, съобщи премиерът на страната Наджиб Разак.

01.30 Авиокомпаниите заобикалят Украйна.

 

00,30- Съветът за сигурност на ООН ще заседава извънредно в петък, съобщи постоянният представител на Великобритания в ООН; заседанието ще бъде открито.

Руският президент обвини Украйна за катастрофата на самолета.

Малайзийският самолет явно е бил ударен от ракета руско производство, твърдят представители на американските военни и разузнаването, посочвайки зенитно-ракетния комплекс 9Н37 Бук /СА-11 Gadfly по спецификациите на НАТО/.

Украинските сили за сигурност прихванали телефонни разговори между военни, обсъждащи ракетен удар, поразил MH17 край Торез, на 30 км от руската граница. /Bloomberg/

Eurocontrol затвори за полети пространството над Източна Украйна /Dnipropetrovsk Flight Information Region/. Delta Airlines няма да лети над Украйна. Украински представител е казал, че сепаратистите пречат на спасителната операция. /Ройтерс/

Италиански самолети няма да летят в зоната на катастрофата. Американските авиокомпании са се договорили да избягват полети над Украйна, съобщи ENAC. Turkish Airlines няма да лети над района. Франция забрани на авиокомпаниите си да летят над Източна Украйна. /РИА Новости/

Лидерът на сепаратистите в Донецката народна република Александър Бородай сключи примирие за разследването на катастрофата. Бородай каза, че поддържат видеовръзка с Киев и ще позволят на международни организации да влязат на територията. /РИА Новости/

На борда на самолета е имало 154 холандци, 27 австралийци, 23 малайзийци, 11 индонезийци, 6 британци, 4 германци, 4 белгийци, 3 филипинци и един канадец /Malaysia Airlines/.

 

18 юли


17 юли

23,40 Испанският диспечер, който водил самолета преди да изчезне от радарите твърди, че няколко минути преди това край него са летели три военни самолета /РИА Новости/

Повечето пътници са били холандци. Холандските власти откриха гореща линия на летището в Амстердам - 0031703487770.

Самолетът може да е бил свален с Бук или С-300 /IHS/

Британските самолети ще заобикалят Източна Украйна.

23.30 Сепаратистите в Източна Украйна съобщиха, че на мястото на катастрофата са открили черните кутии на самолета /Интерфакс/.

19,47 Руският президент изрази съболезнования на малайзийския премиер. Украинското външно министерство съобщи, че Холандия, Украйна и САЩ ще разследват инцидента. Нямало е стрелба в района на инцидента от няколко дни, съобщава МВнР в Киев.

Ан-26 падна в района в понеделник.

19.34 Сред пътниците на борда е имало и 80 деца /РИА Новости/

Украинските бунтовници са казали, че ще предадат черната кутия /Интерфакс, Bloomberg/

19,30 Руският президент Владимир Путин обсъжда с катастрофата с президента на САЩ Барак Обама. /РИА Новости/


Самолетът е бил на височина 10 600 метра, на борда е имало 295 души, но не се е свързвал с руските диспечери, съобщава РИА Новости, цитирайки източник от Росавиация.

Трябвало е да премине транзит над украинска и руска територия.

Malaysia Airlines съобщи в Twitter, че е изгубила контакт с полет MH-17 от Амстердам.

Самолетът е излетял от Амстердам в 10:31 на 17 юли и е трябвало да кацне в Куала Лумпур в 22:10.

"Последната известна позиция беше в украинското въздушно пространство", се казва в съобщението.

Ройтерс съобщава, че части от тела са разпръснати в радиус от 15 км от мястото на катастрофата, край Шахтьорск.

Украинският президент твърди, че армията на страната не е предприемала действия срещу обекти във въздуха, съобщава АП.

Малайзийският премиер съобщи, че започва разследване.

Лидерът на сепаратистите в Източна Украйна Александър Бородай е заявил, че самолетът е бил свален от украинските правителствени войски, Киев отрича, съобщава Ройтерс.


Коментари

Посланикът на Украйна, Микола Балтаджи в Денят он ер.

 

Бившият посланик в Русия Илиян Василев в Денят он ер.