Орешарски: Високите постове в ЕК ще се разпределят по политически семейства /обновена/

16.07.2014 | 23:35

Европейският съвет не избра състав на новата комисия. Председателят на Европейския съвет, Херман Ван Ромпой каза в изявлението си, че това ще стане на 30 август.

"Имахме добра среща, малко по-кратка вероятно, отколкото някои очакваха, за съжаление, но това не е драматично. В следващите седмици ще проведа консултации по телефона и лично с всички членове на Европейския съвет.

Заключението ми е, че още не стигнали до момента, в който можем да вземем консенсусно решение по целия пакет от въпроси. Европейският съвет ще вземе решенията по целия пакет на следващата ни среща на 30 август", каза Ромпой в съобщение, изпратено до медиите от ЕК.

 

Преди началото на Европейския съвет, министър-председателят Пламен Орешарски обобщи срещата си с президента на ЕК Жан-Клод Юнкер.

Двамата са коментирали програмата му и дневния ред на Европейския съвет, бъдещия състав на ЕК, каза Орешарски. Според него Жан-Клод Юнкер е изявил желание комисарите да бъдат избрани до края на месеца.

На този етап малко страни са номинирали кандидатите си, съобщи Орешарски. Повечето коментират потенциални кандидати, каза той.

Българският премиер се е срещал и с френския президент Франсоа Оланд, с председателя на ЕП Мартин Шулц, министър-председателя на Дания, Хеле Торнинг-Шмит, която е един от кандидатите за президент на Европейския съвет.

„От всички разговори разбрах, че предстои сложна дискусия“, -заяви Орешарски.

 

Орешарски каза още, че ще има консултации с партиите за това кой да бъде българският еврокомисар. „Добре е те да се проведат до края на месеца“, добави министър-председателят.

 

На заседанието си Европейският съвет поздрави канцлера на Германия Ангела Меркел с рожденния ден. Меркел стана на 60.