ЕП одобри четирима нови временни европейски комисари

Междувременно се решава кой ще оглави позицията на върховния представител по външната политика и сигурността

16.07.2014 | 15:35 Редактор: Ирина Георгиева
ЕП одобри  четирима нови временни европейски комисари

ЕП одобри четиримата кандидати, които ще заемат местата на Оли Рен, Вивиан Рединг, Антонио Таяни и Януш Левандовски, които вече са евродепутати. Новоизбраните ще заемат постовете си до изтичането на мандата на настоящата ЕК в края на октомври.

Междувременно днес на 16 юли в Брюксел се решава кой ще оглави една от най-ключовите позиции в Общността – тази на върховния представител по външната политика и сигурността. Едно от спряганите имена е това на Кристалина Георгиева.

С 421 гласа за, 170 против и 32 въздържали се ЕП одобри кандидатите, които ще заменят старите еврокомисари, които бяха избрани за евродепутати. Финландецът Юрки Катайнен ще заеме поста на Оли Рен и ще отговаря за валутните и финансовите въпроси. Катайнен е бил премиер на Финландия, но подаде оставка, с аргумента, че желае да работи в структурите на Европейския съюз. Италианецът Фердинандо Нели Ферочи пък ще замени Антонио Таяни и ще оглави ресора промишленост и предприемачество. Правосъдието, основните права и гражданството, за които отговаряше Вивиан Рединг пък ще наследи Мартин Райшертс от Люксембург. Яцек Доминик пък ще замени Януш Левандовски и ще отговаря за бюджета и финансовото планиране.

Още по темата

В същото време с 545 гласа за евродепутатите казаха ДА на въвеждането на единната европейска валута в Литва от 1 януари 2015 година. Това е добра новина за Литва, за балтийските държави и за стабилността на Европа, заяви докладчикът по темата - германският евродепутат Вернер Ланген. 

Днес на 16 юли в Брюксел европейските лидери решават ключовата позиция в Общността – тази на върховния комисар за външните работи и политиката на сигурност. Постът е особено оспорван. Сред фаворитите е италианският външен министър Федерика Могерини. Тя обаче често е критикувана, че няма достатъчно опит, за да поеме такъв пост. Анализатори коментират, че шансовете на българския еврокомисар Кристалина Георгиева да наследи Катрин Аштън са доста големи, след като държави като Латвия, Естония, Литва и Полша започнаха кампания срещу Могерини заради липсата на твърда позиция на Италия спрямо Русия.