САЩ са готови да посредничат при преговори за мир между израелци и палестинци

САЩ подкрепят Израел в защитата на територията от ракетите

11.07.2014 | 07:25 Редактор: Ирина Георгиева

САЩ са готови да помогнат за умиротворяване на ситуацията в Израел. Президентът на страната Барак Обама е провел телефонен разговор с Бенямин Нетаняху, в който е призовал за деескалация на напрежението.

САЩ подкрепят Израел относно защитата на своята територия от ракетните атаки.

Държавният секретар Джон Кери е разговарял с официалните власти в Египет, които също да помогнат за прекратяването на огъня. Вашингтон отказва да преговаря директно с Хамас, тъй като счита групировката за терористична. Затова Кайро е важен в израело-палестинските отношения. През 2012 година Египет изигра ключова роля за прекратяването на огъня на Западния бряг.

Междувременно по данни на израелското министерство на отбраната, от Ивицита Газа е изстрелвана по една ракета на всяка минута. Тел Авив обяви, че при нужда може да активизира 30 000 войници от резерва при нужда. Правителството притежава правомощия да свика под знамената 40 000 човека. По време на офанзивата в Ивицата Газа през ноември 2012 Израел предприе сухопътна операция, като и сегашната ситуация предопределя подобен вариант. През тази нощ въздушните удари в палестинските територии не спряха, като 23ма души са загинали.