Посланикът: Израел е готов за сухопътна операция

Ракети паднаха край Димона

09.07.2014 | 18:00
Посланикът: Израел е готов за сухопътна операция

Правителството на Израел е готово за сухопътно нападение над ивицата Газа, ако огънят от палестинска страна не бъде прекратен, заяви посланикът на Израел в България Шаул Камиса Раз.

"Хамас" не е просто терористична групировка, а една от най-опасните джихадистки организации", обясни пред българската общественост израелският посланик.

Шаул Камиса Раз обясни на пресконференция в София на 9 юли , че с цел да се гарантира спокойствието на израелските граждани, конфликтът между двете страни трябва да се реши веднъж завинаги само с ликвидирането на лидерите на палестинското движение.

"Затова израелското правителство реши да предприеме най-крайните действия и да отговори на атаките на Газа. "Хамас" носи отговорност за всичко, което се извършва на територията на ивицата Газа и Израел ще ги държи отговорни за всичко, което се случва. Жертва на атаките на Израел ще бъдат терористичната инфраструктура, лицата зад „Хамас“ и местата, на които правят ракетите си.

Те изпуснаха възможността си за мирно разбирателство, Израел няма да играе този „смъртоносен танц“ . Затова трябва да пострадат лидерите на „Хамас“. Господ ще ги съди, ние само ще им уредим срещата с него" - каза посланик Раз.

 

Израелските власти са открили подземни бетонирани тунели, които водят от Газа до израелски селища край границата.

Целта на тези тунели е групи терористи да се придвижват по тях и да извършат терористични акции. Една част от тунелите са били открити и взривени.

"Хамас" е започнал да използва освен малки ракети с обсег от 20 - 40 км. и своя стратегически арсенал.

"Това са ракети – сирийско производство, които достигат до „Хамас” с помощта на Иран и имат обхват от 70 до 150 км, с бойни глави с тежест над 100 кг." каза посланикът.

Поредният опит на радикалното движение „Хамас“ за навлизане и терористична атака на територията на Израел е било направено на 8 юли вечерта. Няколко от членовете на терористичната групировка са опитали да атакуват от морето, без успех.

Две ракети, изстреляни от ивицата Газа на 9 юли са паднали близо до израелския град Димона, в Южен Израел, където се намира ядрена централа, съобщи ираелската армия в Туитър. Прихваната е била третата ракета, M75 /с обсег около 80км/.

В Димона в Негевската пустиня се намира един от двата ядрени реактора на Израел, съобщава АФП. Вторият е в изследователския център Нахал Сорек, западно от Ерусалим.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната е решила да продължи атаките по обекти на „Хамас“ в ивицата Газа. Според него армията е готова за всякакво развитие на събитията, съобщава Хаарец.

Сутринта на 9 юли израелските военни съобщиха, че са прихванали ракети, изпратени срещу Тел Авив. През деня бяха направени три опита на „Хамас“ да обстрелва града. Ракети паднаха и край третия по големина град Хайфа.

ЕС удължи до 30 юни 2015 мандата на полицейската мисия в Палестина, съобщи Европейският съвет. За целта общността отделя още 9,8 млн евро.

Мисията Eupol Copps започна да действа от 1 януари 2006 и в нея участват 15 страни от ЕС, Швейцария, Норвегия, Турция и Канада.

ЕС призова за незабавно прекратяване на огъня между Израел и палестинските територии. На 8 юли Израел започна операция „Железен купол“, включваща бомбардировка на палестински цели, при която са загинали над 40 палестинци.