ДПС постави условия за бюджет 2015 в замяна на подкрепа

Ако се заложат допълнителни средства по ключови сектори ДПС ще подкрепи бюджета за догодина на второ четене

15.12.2014 | 21:13 Редактор: Петко Трухчев
ДПС постави условия за бюджет 2015 в замяна на подкрепа

Земеделие, образование и енергетика са сектори, за които трябва да се заложат повече разходи в бюджет 2015. Това заяви зам.-председателят на ДПС Алиосман Имамов в предаването "Денят он ер" с водещ Веселин Дремджиев.

Имамов подчерта, че не бива да се спира държавната субсидия за тютюнопроизводителите. ДПС дори настоява тя да бъде увеличена, както и да се запази и размерът на самоосигуряване при тютюнопроизводителите, който е 220 лв. в момента. Според него това е печеливш отрасъл за земеделието:

"Друг е въпросът, че събираемостта от акцизи на цигари е слаба и загубата от контрабанда всяка година е близо 1/3", коментира депутатът.

Имамов критикува липсата на базови реформи в бюджета за догодина.

Той посочи, че финансовата рамка би понесла и по-високи разходи за инвестиции, които биха подобрили бизнес средата у нас.

Още по темата

По повод на замразяването на пенсионната реформа през 2015г. Алиосман Имамов посочи, че замразяването на възрастта за пенсиониране е само "една кръпка" от целия проблем.

По думите до момента реформа не е имало, а въпросът се политизира.

Всички управляващи не желаят да предприемат по-радикални стъпки към увеличение на пенсионната възраст, тъй като това е чувствителна тема за обществото, допълни зам.-председателят на ДПС:

"Никой не повдига въпросът защо пациентите реагират по този начин. Отношението към тях е създадено от ситуация и обстановка, която ги кара да реагират по този начин."

Така депутатът от ДПС коментира казусът с побоите над медици от Спешна помощ в ромските махали.

Той още веднъж потвърди позицията на ДПС, че здравният министър Петър Москов трябва да си подаде оставката заради дискриминиране на ромите с изказванията си, че полицейски патрули трябва да придружават линейките, когато са повикани в ромски квартали.

Имамов отдаде по-високата подкрепа за ДПС сред ромите на последните парламентарни избори със защитата на малцинствата, която ДПС полага.

Целият разговор на Веселин Дремджиев със зам.-председателя на ДПС Алиосман Имамов вижте във видеото!