Ген. Кирил Цветков: Малко пресилен е планът на НАТО за защита на България от Русия

По думите му следва да се вземат предвид реални заплахи към страната, като например от „Ислямска държава“

05.09.2014 | 11:00 Редактор: Мариета Иванова
Ген. Кирил Цветков: Малко пресилен е планът на НАТО за защита на България от Русия

Мирният начин е най-доброто разрешаване на конфликта в Украйна, коментира в Сутрешния блок на Bulgaria On Air генерал Кирил Цветков. Той допълни, че първият ден на срещата на върха на НАТО в Уелс е преминала според очакванията.

„Очакваха се по-строги мерки- ние очаквахме тези мерки и като страна-членка на ЕС и НАТО ще участваме в тях.

Президентът вече обяви, че очаква да се приеме някакъв план за защита на Румъния и България от Русия. Според мен  е малко пресилен този план, тъй като досега не съм чул някога Русия да е заплашвала България,“ коментира ген. Цветков.

Той посъветва на втория ден на срещата на НАТО да бъде обсъден план за защита на България и от други заплахи, които са директно отправени към страната ни. - „Знаете от Ислямска държава директно заплашиха и Испания, и България.“ Той посочи, че от друга страна, всяка държава си има свой отбранителен план, която включва въздушен суверенитет, морски суверенитет, защита на границите, защита срещу бежанци и  всички останали мерки, които трябва да се вземат, ако се счита за заплашена.

Ген. Цветков заяви и, че е нормално икономическите мерки да бъдат подкрепени от военни мерки. - „И  България като гранична страна на НАТО, естествено трябва да предприеме някакви мерки. В този смисъл мисля, че трябва да бъде задействан отбранителен план на страната“.

Експертът припомни, че нееднократно военният министър, началникът на отбраната и командващият BBС са декларирали, че са усилили наблюдението по източната граница и че всички системи работят безотказно.

Ген. Цветков коментира още, че задействането на един по-сериозен план за отбрана неминуемо следва да бъде подкрепен от съответни финансови мерки.

В същото време у нас бюджетът за отбрана постоянно се намалява през последните години. Експертът посочи още, че от една страна ЕС настоява за намаляване на бюджета за отбрана. От друга – НАТО държи военният бюджет да остане до 2% от БВП.

Ген. Цветков отбеляза, че проблемът за България е в размера на БВП.

„БВП у нас е някак замрял. Няма някакво осезаемо движение напред. В другите страни – БВП постоянно нараства. При тях и 1% е достатъчен за отбрана“, отбеляза експертът.

Ген. Цветков коментира и разрастващия се конфликт в Близкия Изток.

По думите му, очакванията са за разширяване на конфликта, ако не се вземат по-строги мерки, от НАТО и от ООН, „тъй като това било една непредвидена заплаха, възникнала в резултат на разпалването на огнища от Афганистан до Алжир, включително“.

Той отбеляза, че в Либия също трябва да се вземат мерки, както и че новосъздадената Ислямската държава е сериозна заплаха за съседните страни, тъй като разполага с голям мощ. От друга страна, конфликтът в Близкия Изток е непосредствена заплаха за  икономиките на САЩ и на ЕС, тъй като са заплашени ресурсите в региона, от които зависят икономиките им.