България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

БСП атакува ГЕРБ заради преизчисляването на пенсиите

Ефектът щеше да е върху 62% от пенсионерите, посочи Надя Клисурска пред Bulgaria ON AIR

15.06.2017 | 20:03 Редактор: Тодор Петров
БСП атакува ГЕРБ заради преизчисляването на пенсиите

Сега е моментът за преизчисляване на пенсиите и осигуряване на по-добър живот за пенсионерите. На това мнение е депутатът от БСП Надя Клисурска, която коментира в "Денят ON AIR" отхвърленото от управляващите предложение на Столетницата отпуснатите пенсии преди 2013 г. да се изравнят с тези към днешна дата.

"Предлагахме да се направи преизчисление на пенсионираните до 21 декември 2012 г., които са малко над 1 млн. души. Ефектът щеше да е върху 62% от пенсионираните хора. Сметката излиза около 400 млн. лева. Държавата трябва да задели съвсем малък ресурс и да подобри състоянието на пенсионерите", обясни тя пред Bulgaria ON AIR.

Надя Клисурска бе категорична, че увеличението на минималната пенсия не е достатъчна стъпка. По думите й в момента 550 хил. пенсионери получават минималната пенсия и ефектът ще е върху 38% от пенсионерите.

"Нивата на пенсиите са изключително ниски. Цялостна реформа в момента ще е сериозен трус. В последните години се нагледахме на реформи на парче, които само разбъркват нещата", каза още депутатът от БСП.

Клисурска коментира и отхвърления в Народното събрание законопроект за въвеждането на мажоритарна избирателна система.

"Не подкрепихме мажоритарния вот, защото начинът, по който ГЕРБ внесе законопроекта, донякъде нямаше да изпълни волята на суверена", посочи тя и добави, че от ГЕРБ вкарват районирането в юрисдикцията на президента, а самият той казва, че това не е в правомощията му. 

"Друг аргумент е, че с мажоритарния вот опорочаваме възможностите за присъствие в парламента на много политически партии и ще се изкриви демокрацията в истинската й същност. С чистия мажоритарен вот няма да подобрим системата, а може да я опорочим", каза още депутатът от БСП.

Надя Клисурска обяви, че от БСП са подготвили законопроект и ще предложат смесена избирателна система, в която ще има 50% мажоритарен вот. Тя е на мнение, че партийните субсидии трябва да бъдат намалени, но да не падат на 1 лев на глас.