България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България не трябва да допуска безумието мажоритарен вот, отсече Андрей Райчев

Пред Bulgaria ON AIR социологът и проф. Михаил Константинов се обявиха против промяна в избирателната ни система

14.06.2017 | 09:29 Редактор: Жанета Нейкова
България не трябва да допуска безумието мажоритарен вот, отсече Андрей Райчев

България не трябва да допуска това безумие, което хората не разбират, да им се случи! Това отсече в студиото на "България сутрин" социологът Андрей Райчев по повод мажоритарната избирателна система.

Пред гостите в студиото на Bulgaria ON AIR бе поставен въпросът има ли възможност да се смени избирателната система с мажоритарна? Вчера в правната комисия бе гласуван законопроектът на ГЕРБ, който утре влиза на първо четене в пленарната зала. Райчев, заедно с проф. Михаил Константинов, се обявиха против този вид гласуване.

"Това е безумна, глупава система. Ще го обясня като футболна среща. Мачът завършва 3:1, а крайният резултат е 13:1 - това представлява мажоритарната система", даде пример Райчев.

Социологът твърди, че ДПС се подиграва с ГЕРБ. По думите му партията казва на дясноцентристите "вие не искате мажоритарна система. Вие искате да я предложите, а ние да я отхвърлим. Затова ще ви подкрепим, за да покажем, че вие първи ще се отдръпнете".

"ДПС приеха предложението на ГЕРБ като си мислиха, че ще отстъпят, но те не го направиха", продължи Андрей Райчев.

Репортер на Bulgaria ON AIR разговаря с Явор Божинков от БСП и Александър Сиди от Обединените патриоти, които изразиха мнението си по темата от кулоарите на парламента.

По думите на левия депутат БСП е разработила предложение за мажоритарното гласуване. "БСП е за смесената система, която е най-близка до германския тип избирателна система. Сама по себе си мажоритарната система е достатъчно голяма и сложна тема и заслужава да бъде разглеждана сама. Ако бяхме вкарали успоредно с това и смесената система , нямаше да можем да обърнем нужното внимание на двете системи. Ако мнозинството в НС изрази подкрепа за мажоритарната система, втората очевидно става нежелана", обясни Божинков.

Той заяви, че левицата иска първо да чуе предложенията и аргументите на опозицията, защото се опира до нормативен акт, които има много специфики.
"Искаме да видим предложения на опозицията, да ги оценим и след това да вземем нашето решение. То е против този законопроект, а в бъдеще ще предложим и нашия, който е за смесена система. По този начин искаме да му обърнем подобаващо внимание. Избирателната система е важна тема и заслужава много внимание и да не се бърза“, обобщи депутатът.

Представителят на Патриотите - Александър Сиди, бе категоричен, че те стоят твърдо зад позицията си против мажоритарния избор.