България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

52,8% от българите между 25 и 34 години живеят с родителите си!

Всичко се корени във възпитанието, каза Дони Василева, "Мисис Баба" 2015 пред Bulgaria ON AIR

08.05.2017 | 10:10 Редактор: Жанета Нейкова
52,8% от българите между 25 и 34 години живеят с родителите си!

България се нарежда на 2-о място в Европа по брой на "мамините дечица", стана ясно преди дни по данни на "Eurostat" (статистическа служба към Европейската комисия, бел.ред.) и американско проучване. 

52,8% от българите между 25-34 години продължават да живеят в бащината си къща. По-напред в класацията от нас по този показател е само Словакия. Там 56,6% от хората от същата група живеят с родителите си.

Кога трябва да се изнесем от дома си дискутираха в студиото на "България сутрин" Светлозар Желев, литературен критик, доц. д-р Мила Маева, етнограф и Дони Василева, "Мисис Баба" 2015 и текстописец.

"Разбирането в по-патриархалните общества е, че родителите трябва да се грижат за децата си, докато те самите имат свои. Получава се много неприятна задължителност на това, че родителите трябва да поемат грижите за децата си и после децата за родителите", смята Светлозар Желев. 

Той бе категоричен, че когато нещо е задължително, не е добро.

Според Дони Василева причината за това често срещано явление у нас, а и в други държави по света, се корени във възпитанието, което родителите осигуряват.

"Ако те не са научили децата си да знаят, че един ден ще трябва да поемат по своя път, няма как те сами да пожелаят да напуснат дома", отбеляза Василева пред Bulgaria ON AIR.