България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Очакваме фрапиращ балотаж откъм сигнали за нарушения

Секционните избирателни комисии доказаха, че не могат да броят, каза Калин Славов от "Прозрачност без граници" пред Bulgaria ON AIR

11.11.2016 | 08:12 Редактор: Тодор Петров
Експерт: Очакваме фрапиращ балотаж откъм сигнали за нарушения

77% от нарушенията, за които получихме сигнали са организационни, 12% са свързани с предизборна агитация, а около 11% са за купен и контролиран вот. Очаква се вторият тур да е по-фрапиращ в това отношение. Очаквам ожесточена битка. 

Това каза в "България сутрин" изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов. Той уточни, че данните са с 5-6% по-ниски от обикновеното на избори, но те ще се променят на балотажа.

"Това беше почти сигурна двойка на балотаж и беше ясно, че тези избори не могат да се спечелят на първи тур. Залогът вече надхвърля значително президентските избори - говори се за оставки и нови парламентарни избори", коментира гостът на Bulgaria ON AIR, след което засегна темата за референдума и споровете около броя на пуснатите бюлетини.

"От СИК доказаха, че не могат да броят и да провеждат избори", настоя Калин Славов, добавяйки, че общият брой на бюлетините за трите отговора би трябвало да бъде еднакъв, но има разлика в стотици. 

По думите му разминаването идва от некоректно попълнените протоколи. Той е категоричен, че става въпрос за много лоша организация на изборния ден.

"Нека СИК да имат по-малка намеса в изборния процес. Предлагаме да има преброителни центрове. Урните се отнасят в нарочни центрове, където преброяването се извършва пред погледа на повече хора и пред медиите", предложи изпълнителният директор на "Прозрачност без граници".

Той определи като скандална предизвестената невъзможност на част от българите в чужбина да гласуват.