България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Украинският посланик: Русия води мащабна хибридна война срещу Украйна

Положението е тежко, провокират ни постоянно, обяви в ефира на Bulgaria ON AIR Микола Балтажи

18.08.2016 | 10:05 Редактор: Тодор Петров
Украинският посланик: Русия води мащабна хибридна война срещу Украйна

Има сериозно напрежение в отношенията между Украйна и Русия, във връзка с ескалацията на ситуацията в Донбас и то по вина на Руската федерация. В украинското общество напрежение няма, но ние сме подложени на военна агресия и гражданите са притеснени. Русия води мащабна хибридни война срещу Украйна. 

Това заяви в "България сутрин" украинският посланик у нас Микола Балтажи, който уточни, че за момента ситуацията се контролира от правителството, освен териториите, окупирани от Русия.

"Положението в Донбас се изостри и е тежко. Руските сили провокират украинската войска. Не е вярно, че украински войници воюват срещу трактористи. Това са формирования от редовната руска армия", поясни гостът в студиото на Bulgaria ON AIR.

Посланикът призна, че е чувал за акцията "Убий московците", но подчерта, че националистическите сили в Украйна не определят политиката на държавата. 

"Един от митовете на руската пропаганда е, че правата на руснаците в Украйна са нарушавани. Русия е заинтересувана от вътрешната дестабилизация на Украйна", категоричен бе Микола Балтажи.

Той добави, че е нормално България да проявява грижа за своите граждани, предупреждавайки ги да внимават с пътуванията си до Украйна, но на този етап нямало основания за безпокойство. 

Според посланика целта на анексирането на Крим е украинците да се скарат с руснаците и да се разруши етническият мир. Той е на мнение, че съществува заплаха за Минския протокол, но има инструменти за мирното решаване на проблема в Донбас. 

От думите на посланик Балтажи стана ясно още, че дипломатическите отношения между двете държави са "на ниво нула". 

Той настоя Русия да изпълнява задълженията си по Минското споразумение и да изтегли войниците си, както и да осигури достъп до наблюдателите. 

"Тогава вече ще може да се говори за мирен процес. Връщането на Крим може да стане само по мирен начин", убеден е посланикът.

В заключение Микола Балтажи каза, че ЕС е голям съюзник на Украйна и очаква още по-голяма помощ.

"Доминиращате част от държавите са за удължаване на санкциите срещу Русия. Чрез своите приятели Русия прави всичко възможно санкциите да се свалят", уточни посланикът. 
 
В предаването по скайп от Киев се включи и доц. д-р Елена Чмир, преподавател по български език, която потвърди думите на дипломата за струпване на руски войски по украинските граници. 

"Руската пропаганда постоянно пуска измишльотини, за да разклати стабилността в Украйна. Тук не е от значение какъв език говориш, а да се усещаш гражданин на държавата. 90% от украинската армия говори руски език. Украйна е във война заради руската агресия, но ситуацията в държавата е нормална. Има страх, но той едва ли е по-голям от този на един французин, който не знае дали ще го сполети атентат", коментира Елена Чмир.