Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Митко Хитов: Пряка война между Русия и Украйна няма

Военни действия може и да няма, но позициите ще се затвърдят, каза пред Bulgaria ON AIR преподавателят

17.08.2016 | 20:19
Митко Хитов: Пряка война между Русия и Украйна няма

"Действително се говори за директни терористични действия, организирани от правителството на една страна. В момента в Украйна положението е напрегнато, а икономическата ситуация е тежка, и все повече революционери са недоволни от случващото се вътре в страната. Вече се оформят определени групи, които открито се противопоставят на президента Порошенко", заяви в предаването "Денят ON AIR" преподавателят от УНСС Митко Хитов. 

Според него се разглежда и версията за преднамерена провокация от тези вътрешни групи, които по този начин се опитват да делегитимират напълно президента Порошенко, който пък от своя страна, в условия на тежка икономическа криза, се готви да върви към въвеждане на военно положение в Украйна.

Хитов твърде, че пряка война между Украйна и Русия няма как да наблюдаваме, тъй като украинската армия е напълно демобилизирана. 

"Можем да изключим варианта за пряка намеса на Порошенко, защото очевидно той не беше подготвен за такава ситуация и такова развитие на събитията", смята гостът. 

Той припомни, че много мощни в Украйна са т.нар. "доброволчески формирования"- "това са паравоенни формирования, които се създават на пседвопатриотичен принцип и  се контролират от вътрешния министър на Украйна", обясни Хитов.

По думите му в Украйна има вътрешна политическа борба и се заформят кръгове срещу президента.

"Има такива действия и много хора вече говорят за подготовка на военен преврат по варианта на този в Турция", посочи Хитов. 

Той смята, че обясненията от украинската страна са твърде противоречиви, защото са нямали обща логическа линия. 

"Тук ситуацията е кристално ясна, защото Украйна е в тежко икономическо положение. Но в стратегически  план не е ясно какво ще се случи с нея". заяви гостът. 

Според него не може да очакваме военни действия, но можем да очакваме затвърдяване на позициите.