Брекзит няма да спре Украйна да стане част от ЕС, заяви Порошенко

България ще подкрепи безвизовия режим за украинските граждани при пътуванията им в ЕС, каза Бойко Борисов

30.06.2016 | 16:07 Редактор: Луиза Божинова
Брекзит няма да спре Украйна да стане част от ЕС, заяви Порошенко

Брекзит няма да спре стремежа на Украйна да стане част от ЕС. Това заяви украинският президент Петро Порошенко, който е на официално посещение у нас. "Брекзит е изборът на народа на Великобритания. Някои смятат, че е разрушително явление, аз не съм сред тези политици. Обратно. Аз съм убеден, че Европейският съюз след Брекзит ще стане по-мобилизиран и по силен, ще намери достоен отговор на тезите на популистите", категоричен е Порошенко. 

"Ние искаме силна и обединена Европа, която ще бъде солидарна с Украйна", посочи той. По думите му много е важно настроенията, които се появиха, благодарение на евроскептиците, да бъдат преодоляни. 

"Европа може да бъде силна само тогава, когато е обединена“, твърди украинският президент. 

Той заяви, че нищо не заплашва европейският стремеж на Украйна. 

"Ние ще бъдем ЕС, Украйна вече е преминала процедурата по ратифициране, ще продължи сътрудничеството във всички сфери и никакви Брекзити няма да я спрат", подчерта той. "Много високо оценявам принципната и твърда подкрепа на България за украинския суверенитет и независимостта на Украйна. Вашите твърди изявление относно непризнаването на анекса на Крим са извънредно важни за нас", заяви Порошенко. "Украйна развива активно своето сътрудничество с НАТО, ние реформираме сектора на отбраната и сигурността. Сътрудничеството със страни като България и Румъния е нещо, от което Украйна е много заинтересована", каза още той. "Много закъсняхме с тази визита – цели 15 години нямаше такава в София на украински президент. Удовлетворен съм от динамиката на нашите двустранни отношения. Днес набелязахме редица мерки, които ще направят нашите страни по-близки. Ще започнем да разработваме инфраструктурни проекти. Обсъдихме и възможностите за издаване на дългосрочни безплатни визи за украинци, които планират да учат или работят в България. Имаме огромен потенциал на нашите отношения", каза още украинският президент. 

С Петро Порошенко се срещна министър-председателят Бойко Борисов.

"България винаги е защитавала тезата, че когато пред една държава бъдат формулирани критерии, като условие за постигане на определена цел и тя ги изпълни, трябва да може да се ползва от правата, които й се полагат. Страната ни ще подкрепи предоставянето на безвизов режим за украинските граждани при пътуванията им в Европейския съюз, защото Украйна е изпълнила предварително поставените й условия", заяви премиерът Борисов.
 
Той изрази подкрепата на страната ни за политическото асоцииране и икономическата интеграция на Украйна с ЕС и заяви готовността ни да я подпомогнем експертно в този процес.

Борисов подчерта необходимостта от пълно изпълнение на Минските договорености, за да се нормализира обстановката в Украйна и да се възстановят обичайните търговско-икономически отношения както между нашите две страни, така и между държавите от ЕС и Русия.

"Наложените взаимни санкции между ЕС и Русия и ситуацията в Украйна влияят неблагоприятно на бизнес контактите между България и Украйна и това е довело до значителен спад в стокообмена през последните години, каза още премиерът Борисов.