България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Фармацевтични фирми бягат от пазара, лекарствата намаляват

Има огромен натиск и извиване на ръце, каза Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки пред Bulgaria ON AIR

18.08.2016 | 08:33 Редактор: Тодор Петров
Фармацевтични фирми бягат от пазара, лекарствата намаляват

Изчезват лекарства от българските аптеки, а фармацевтичните фирми бягат от страната ни. Стига ли се до дефицит на лекарства и защо производители си оттеглят от нашия пазар, обясни в "България сутрин" Николай Костов от Асоциация на собствениците на аптеки.

"Тенденцията е да се увеличава броят на оттеглените лекарства от България. Има извиване на ръце и откровена принуда - даваш отстъпка или напускаш позитивния списък. Съществуват много противоречиви нормативни изисквания, които силно затрудняват производителите", коментира Николай Костов. 

Все пак той уточни, че засега ситуацията не е притеснителна, защото издадените разрешения за употреба на лекарства са повече от тези за прекратяване й. Сред спрените лекарства има остарели и оттеглили се по икономически причини. Те обаче имат фармацевтична алтернатива.

"Проблемът не е само в напускането, а в относително по-малкото регистиране като брой. Например, уведомленията за първоначално пускане на пазара, по данни на годишните доклади, само преди три години са били два пъти повече.​ Преди 3 години са били 520, докато за миналата година са едва 228. Желаещите да влязат на пазара са доста по-малко", разясни ситуацията председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки.

Гостът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев посочи улесненото влизане на пазара, като една от причините за оттеглянето на компаниите.

"Ако аз трябваше да регистрирам лекарства в България много бих се замислил", призна Николай Костов, аргументирайки се с "огромния натиск", който според него се упражнява върху компаниите в сектора. 

"Има неизвестност в бизнеса, постоянно излизат идеи за регулиране на цените и производителите не знаят какво се крие зад завесата", посочи гостът на Bulgaria ON AIR и даде пример с регулиране на доплащането, с което до момента държавата не се е занимавала. 

 


1
0 rate up comment rate down comment 0
гост
преди 7 години
Ще е чудесно ако алчните фирми избягат от България. Болниците ще си купуват лекарствата от най-евтините ЕС страни (нека се опитат да не продават - Кока Кола вече го отнесе по този повод), а гражданите - по интернет има сууууумати аптеки с по евтини и по качествени,НЕразпространени лекарства от България.Пращаш рецептата сканирана по мейл или факс и лекарството ти идва след 2 дни. Лекарствата,които ги гълта баба Пена от село (основно срещу хипохондрия) ги има навсякъде и ги правят много БГ фирми -те няма да изчезнат. Така че изчезвайте алчни фирми и още по алчни аптеки. БГ аптеките ВЪОБЩЕ нямат и даже не са чували за последните ефикасни лекарства в света - дори и разпространените и без рецепта... Сигнализирай за неуместен коментар