Намаление в доплащането на лекарствата няма да има

Идеята била аптеките да не са на загуба

17.08.2016 | 18:39
Намаление в доплащането на лекарствата няма да има

Министерството на здравеопазването отмени намаляването в процента доплащане на лекарства, отпускани по линия на Националната здравноосигурителна каса за началото на 2017 година. 

Информацията е от проектонаредба, която е публикувана на сайта на ведомството за публично обсъждане.

От 1 септември трябваше да стане факт промяната, което се отлага, за да не са на загуба аптеките и да успеят да продадат продуктите, с които вече са заредили складовете си.

Максимум до 60% от цената ще доплащат  пациентите, които получават частично реимбурсирани лекарства от НЗОК за домашно лечение в дадена терапевтична група.

В момента касата плаща изцяло само за най-евтиното лекарство . Ако на пациента е изписано по-скъпо, той си доплаща за него.

Текстовете на практика механично ограничават цените на самите медикаменти, без да увеличават дела на НЗОК от цената на лекарствата.

Фармацевтичните компании също не одобряват това предложение и смятат, че това ще доведе до масова в промяна на лечението на хронично болни, което в някои случаи може да се окаже и фатално.

Прилагането на новите изисквания за доплащането на лекарствата вече беше отложено веднъж, защото аптеките са заредени с медикаменти, които трябва да продадат по старите правила.

От министерството посочват, че има „необходимост от по-плавно адаптиране към новите изисквания, залегнали в наредбата, за да не се допусне възникването на проблеми, които да рефлектират неблагоприятно върху пациентите и доставчиците на лекарства“.