НЗОК плаща 30% по-малко за лекарства в онкологията

Извършват се усилени проверки в отделения и клиники

17.08.2016 | 12:58 Редактор: Тодор Петров
НЗОК плаща 30% по-малко за лекарства в онкологията

Здравната каса се опитва да намали с близо една трета разходите за лекарства в онкологията за текущия месец. Заради завишените разходи за медикаменти за химиотерапия от институцията ще платят с 30% по-малко от реално изработеното през август, съобщи БНР.

Районните каси правят усилени проверки в онкологичните отделения и клиники, като целта е разходите за лекарства за химиотерапия за август и септември да бъдат намалени с 30%. Това става ясно от писмо на подуправителя на Касата Иванка Кръстева до управителите на Районните каси.

От стенограмата на заседанието на Надзорния съвет на институцията от края на юли става ясно, че разходите за лекарства в онкологията са нараснали с около 10 на сто спрямо миналата година. Според надзорниците една от причините е, че има случаи, в които на пациентите по документи се изписват много по-големи дози от тези, които реално им се прилагат. З

атова при настоящата проверка контрольорите на Касата са инструктирани не само да следят дали един пациент наистина се лекува в дадената болница, но и да преценяват дали изписаната терапевтична схема отговаря на неговата диагноза, състояние и тегло. Онкологията е една от дейностите, за които официално няма ограничения на финансирането.