България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Вежди Рашидов: Политиката е кална и отвратителна, разболя ме

"Седем години чиновникът и творецът се борят в мен", призна министърът на културата в интервю за Bulgaria ON AIR

22.06.2016 | 09:38 Редактор: Тодор Петров
Вежди Рашидов: Политиката е кална и отвратителна, разболя ме

В един момент политиката става отвратителна, тя никога не е била цел за мен. И тя ме разболя. Донесе негативи на доброто ми име, което градих 60 години. Тя е кална територия, но все някой трябваше да поеме отговорност. Иначе нямаше да има 5 музея и ремонтирани училища в България.

Това заяви в интервю за Bulgaria ON AIR министърът на културата Вежди Рашидов. Той припомни, че не е трябвало да бъде министър, но така се е наложило.

"Разбира се, че съжалих за това, защото е трудно да се отделиш от ателието. Чиновникът се бори с твореца в мен, вече седма година водя тази битка. Като съм се хванал на хорото, ще го играя докрай. Изкуството е страшна сила и реална политика", обясни Рашидов.

Той коментира още предстоящите президентски избори и ситуацията в ГЕРБ, като изрази мнение, че партията е много стабилна.

"Нека дочакаме да дойдат истинските играчи на президентските избори. Ако спектакълът не е толкова комичен, ще бъде по-добре. В ГЕРБ няма вътрешна битка, тя е монолитна партия. Бойко Борисов си владее партията, хората му вярват и вървят след него. Бойко е градивен човек, който желае да прави. Той е чаровен и умен. Партията е стабилна, изградиха много неща, колкото и да отричат някои", обясни министърът пред Ганиела Ангелова.

Според Вежди Рашидов има битка да се разбие ДПС и тя не е вътрешна. Той е на мнение, че Ахмед Доган "играе една прекрасна игра и не е трудно да си богат между бедните". 

"Доган играе прекрасно този спектакъл. ДПС го създадоха отвън и ще го унищожат отвън. Има битка да се разбие ДПС и тя не е вътрешна. Нашите партии винаги са подкрепяли ДПС", каза Рашидов.

Той е категоричен, че България трябва мине през етапа на задължителното гласуванане, коментирайки Изборния кодекс. 

"Много хора напуснаха държавата заради егоизъм. Те не могат да диктуват правилата, категоричен съм. Не плащаш данъци, не можеш да ми диктуваш правилата. Не може на улицата да имаш претенции, а на избори да си безотговорен. Държавата продължава да търси своя Стефан Стамболов. Вървим към държава, но бавно", посочи министърът.

Вежди Рашидов дарява голяма част от своите произведения на галерии и музеи. Той сподели, че това деяние е осъзнато и трябва да е показно.

"Разбрах, че не трябва да си аноним дарител, а да имаш своето лице и име. Трябва да се знае от кого е доброто и защо е. Социализмът ни научи да бъдем скромни, но това не краси човека. Направих най-големия музей на Балканите, който стана прекрасен", каза още той.