Тютюневият склад в Пловидв ще бъде възстановен, обеща Вежди Рашидов

"Българският народ казва „чупи-купи“, коментира министърът на културата

09.03.2016 | 13:58 Редактор: Мария Аладжова
Тютюневият склад в Пловидв ще бъде възстановен, обеща Вежди Рашидов

Събарянето на тютюневия склад в Пловдив е морално престъпление, заяви министърът на културата Вежди Рашидов в коментар за развитието около казуса с уникалната постройка в града под тепетата.

Рашидов увери, че отговорност за деянието ще бъде търсена. Той се присъедини към изтъркалата се вече максима, че закони в държавата има, но никой не след за изпълняването им.

"Забранил съм да се събаря и препоръчвам да се възстанови. След като се определи дали има нарушение, аз ще имам правото по закон да постановя срок за възстановяването му, но той трябва да бъде реален. Това аз ще го направя и докато съм министър ще държа паметниците да се възстановяват", обеща министърът, цитиран от "Фокус".

Жива верига спря разрушаването на сградата преди два дни. Пловдивчани се възпротивиха на събарянето, като според тях собствениците на земята планират да издигнат хотел на мястото на склада.

Протестиращите граждани бяха подкрепени и от автора на стенописите в сградата - Вълчан Петров, който, след оглед на щетите, прецени, че все още има възможност рисунките да бъдат реставрирани.

Междувременно заместник-кметът по строителството Димитър Кацарски съобщи, че общината проверява документацията на строителната фирма, започнала процедурата, и строителните дейности са били преустановени.

Тютюневият склад на улица „Одрин“ 8 в Пловдив е част от територията на групов паметник на културата, пише още "Фокус".

„Не всичко, което казваме, че е паметник, принадлежи на културата. Аз мога да отговарям за държавната, която принадлежи към министерството, но хората бъркат например читалището в провинцията, което е общинска собственост с държавна“, отбеляза културният министър. 

"Има и частни собственици, не можем да ги задължаваме, но можем да ползват силата на закона. Аз ще я използвам в момента. Това, което по Закон мога да правя е да поставя срок за изпълнение. Който го е съборил, той ще го възстанови. Българският народ казва „чупи-купи“ и законът това казва в общи линии“, каза още той.

/Снимка: Dnes.bg/