България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България не се намира на европейската футболна карта!

Това коментира бившият футболист и директор на ЦСКА Георги Илиев-Майкъла за Bulgaria ON AIR

13.06.2016 | 11:33 Редактор: Ирина Георгиева
България не се намира на европейската футболна карта!

Българските футболисти трябва да разберат, че точно международните мачове и турнири са мястото и имиджа, където могат да си "сравнят колата - дали карат Москвич или са на Мерцедес". Това заяви бившият футболист и директор на ЦСКА Георги Илиев-Майкъла в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Той направи и кратки прогнози за предстоящите мачове.

Според него довечера предстои много тежък мач за Испания и там никой не играе, за да се доказва след като са паднали на предното първенство, а всеки играе за страната си и иска да се докаже, "защото това първенство е и трамплин за трансфер; трамплин за един играч да се докаже на какво ниво е".

"Испания срещу Чехия: За мен няма фаворит. Фаворит е само на име Испания, защото според мен това е доказана класа - там са Реал Мадрид и Барселона, Атлетико. Мачът е хикс", прогнозира той.

Според него сблъсъкът между Ирландия и Швеция е равностоен, "а разликата е само един Ибрахимович, ако успеят да го опазят и този мач върви на хикс".

Италия срещу Белгия - всички мачове с Италия започват с хикс на всички европейски и световни първенства, отбеляза още Илиев.

По повод скандалите след мача Русия и Англия, бившият футболист коментира, че те могат да станат само във Франция. "Защо в Англия няма такива скандали, защо същите англичани не ги правят тези неща там, а само като напуснат пределите на Англия. Същите тези английски хулигани в Англия се радват на мача там, особено след като излезе Законът за спорта там. Там има ред, но напуснат ли границите на Англия - могат и го правят", добави той.

Полицията не може да влияе много в Марсилия, отбеляза Илиев и допълни, че като цяло ситуацията в Европа е опасна.

Запитан, къде България се намира на европейската футболна сцена, той отговори, че не се намираме на картата.

"Виждате, че Албания вече участва, виждате Македония направи стадион за 150 млн., а Румъния има шест. Оттам идват основните проблеми. Основните проблеми идват от работата на детско- юношеската школа", смята още той.

Трябва да имаш вяра в себе си и да искаш да се надиграваш с европейските грандове, посочи Илиев. Според него в момента като че ли българските футболисти нямат мотивация да се надиграват. "Освен може би "Лудогорец", от които 8 души са чужденци".

По европейските закони не може да задължиш с кой да играеш и с кой не, посочи Илиев.

"Има два начина - единият е като "Литекс" да създаваш футболисти и да ги продаваш. Другият е "Лудогорец" - да имаш пари и да купуваш най-доброто - влизаш в Шампионска лига и печелиш 17-18 млн. лева. През последните 5-6 години направиха една грешка, когато изгониха в момента треньора", заяви още той.

Запитан кой отбор на ЦСКА ще играе през есента в "А" Група, Илиев отговори така: "За мен ще бъде този, за който е дала благословията държавата, а държавата е премиерът. Ако е дал зелен светофар на това ново скалъпено ЦСКА - това ще е ЦСКА-то, което ще играе в "А" групата."

Не е нормално премиерът да се меси, но той обича футбола и му помага, отбеляза Илиев. По думите му той вижда, че ЦСКА трябва да е отборът, който трябва да играе в "А" група. Той е помагал на всички отбори и на всички спортове, но не може и да огрее навсякъде, добави бившият футболист.

Той не вижда "А" групата в този формат, в който е посочена в момента.

"Виждате на "Верея", един прекрасен стадион, който "Трейс Арена" го е направил Ники Михайлов и сега отиват да играят 5-6 отбора защото няма къде. За какъв футбол говорим, за какво европейско? "Ботев" е един отбор с традиция, но няма стадион, нямат терен, където да играят и отиват да играят на "Верея". Локомотив (Пловдив) - трагедия, играят в нива. Варна? Какво имаме ние? Ние имаме 3-4 стадиона и още толкова клуба, които отговарят на лицензите, а всичко останало е борба за оцеляване. Нищо повече", добави Илиев.

Всеки може да оздрави ЦСКА стига да иска, посочи той и пресметна, че струва около 20 млн., а отборът ще ги върне за 3-4 години.