България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Що е то Playback театър и има ли почва у нас?

Някои го обикват от пръв поглед, за други е неразбираем, каза пред Bulgaria ON AIR актрисата Цвета Балийска

18.05.2016 | 09:30 Редактор: Тодор Петров
Що е то Playback театър и има ли почва у нас?

Playback театърът и проектът  "Тук и сега" намират все по-сериозна почва за развитие у нас. Това е импровизационен театър, базиран на личните истории на хората от публиката. Той има структура, форма и ритъм, но няма сценарий. 

"Разликата с обикновения театър е, че този е интерактивен. В класическия театър фокусът е върху актьорите и спектакъла, който представят, а при нас той е върху публиката. Това изкуство е толкова близо до хората, че те дори се качват на сцената. Playback театърът дава много на всеки, който се докосне до него. Развиваш в себе си качества, които са ти необходими във всяка сфера", обясни в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR Цвета Балийска, актриса и playback диригент.

Тя обясни, че досега playback театърът е оставал в рамките на обучението на специалисти, а сега той вече е успял да излезе извън София. Според актрисата реакцията на хората е по-скоро възторжена, но има и такива, които не могат да го възприемат. 

"Едни го обикват от първия момент, а за други това изкуство е неразбираемо", каза още Балийска.

Тя призна, че класическите артисти трудно възприемат този вид театър, защото той е много различен от всичко, което се преподава в академията.

"За да си playback практик се изисква дълга подготовка,която аз извършвам в чужбина. На 4-5 юни ще дойдат швейцарски обучители, които да вдигнат нивото. Подготовката е комбинация между класически актьорски упражнения, психология и лична работа на всеки практик, защото трябва да можем да пеем, танцуваме и да се поставяме на мястото на другия. Изисква се да сме спонтанни и да импровизираме", разказа още Цвета Балийска в студиото на Bulgaria ON AIR.

Вижте целия разговор във видеото: