Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Културните дейци на протест, настояват за диалог с институциите

"Финансовият показател е единственият критерий за успехите на един театър", коментира в "Денят ON AIR" Росица Огнянова

18.04.2016 | 20:32 Редактор: Мария Аладжова
Културните дейци на протест, настояват за диалог с институциите

Днес пред Министерския съвет се събраха представители на различните културни сфери, за да изразят недоволството си от политиката на Министерството на културата. 

"В момента финансовият показател е единственият критерий за това дали един театър е успешен или не", обясни в "Денят ON AIR" Росица Огнянова, актриса в Драматично-куклен театър - Враца.

По думите ѝ театрите в Кърдажали, Смолян, Ваца и Благоевргад са ощетени от съответната методология за финансиране, тъй като, от една страна не могат да вдигнат цената на билетите си, а от друга, за да останат действащи, трябва да бъдат конкурентноспособни на тези в основните големи градове в страната.

Огнянова заяви, че културните дейци са внесли писмо с исканията си на 17 март. Оттогава досега обаче реакция имало единствено от страна на Президенството и от Министерския съвет, откъдето пък им съобщили, че не са компетентни по въпроса. 

Гост по темата беше и Елияна Михайлова, която представляваше позицията на Министерството на културата. Тя увери, че театрите, които са били обявени за неуспешни поради голям процент загуби, са били подкрепени финансово от държавата, за да изчистят дълговете си:

"Тези 8 театъра имаха доста голям дефицит, говорим за порядъка до 400 хил. лева. В началото на тази година Министертсвото на културата покри тези разходи и предостави на театрите свободата да работят така, че да могат приходите да отиват за тях. Към края на тримесечието е видно, че всички тези театри са на плюс", коментира още тя.

Що се отнася до Закона за меценатството и липсата на финансиране на културата по този начин, Михайлова призна, че сегашните условия не са удовлетворяващи за желаещите да помогнат.  Тя обаче увери, че ведомството възнамерява да организира широк дебат с организации, които са заинтересоавни от това. 

За проблемите във финансирането на театрите говори и Василка Бумбарова, която пък постави въпроса занезависимите театри в страната. Тя подчерта необходимостта от правила по отношение на независимия театър, "който в момента не съществува в концепцията за изкуства на държавата".

Културните дейци бяха категорични, че ще продължат с протестите на 24 май, когато освен за оставката на ръководството на ведомството, ще настояват и за изработването на национална стратегия за развитие на културата, като и за актуализация на Закона за закрила и развитие, която да стане чрез национален дебат.